Wykonanie
Pyza zaprosiła mnie do wspólnego gotowania - podała niesamowity przepis na
dynię. Początkowo byłam sceptyczna, gdyż nie przepadam za
dynią, ale w trakcie przyrządzania (i tuż po) okazało się, że to jedna z najlepszych potraw jakie kiedykolwiek
jadłam! Umieszczam oryginalny przepis, na czerwono zamieszczam swoje modyfikacje.
Przepis:500 g
makaronu paccheri2 łyżki
masła (zamiast
masła dwie łyżki
oliwy)2 łyżki tartego
parmezanu4 pokrojone w paski cienkie plasterki
szynki parmeńskiej2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych
orzeszków pinii (ja nie dałam)świeżo zmielony
czarny pieprz800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni2 listki posiekanej świeżej
szałwii (ja dałam świeżo starty
imbir)50 ml białego
wytrawnego wina (zastąpiłam
bulionem z kury)200g
sera 'lazur'1
papryczka chilli40 ml
śmietanki 30%2 duże
cebule4 ząbki świeżego zmiażdżonego
czosnkuszczypta
tymianku i
ziół prowansalskichsposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć
dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej
wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z
szałwią i
oliwą z oliwek. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec
dynię w naczyniu, w którym
potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać
szynkę parmeńską, dolać
wino i zagotować.
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości
wody - 1 litr
wody na 100g
makaronu - z odrobiną
oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Makaron odcedzić. Włożyć
makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki
wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać
masło i
parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i każdą porcję posypać
orzeszkami pinii."Sposobu przygotowania nie zmieniam, ale łatwo jest go zmodyfikować - w razie wątpliwości piszcie :)SMACZNEGO :)