ßßß Cookit - przepis na Pappardelle z szynką parmeńską, czosnkiem i orzechami

Pappardelle z szynką parmeńską, czosnkiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g makaronu Papardelle
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
5 plastrów szynki parmeńskiej (z kawałka, na wagę)
10 orzechów macadamia, pinii lub 5 włoskich
1 łyżka masła
150 ml śmietanki 30%
tarty parmezan
suszona lub świeża bazylia
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente . Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać pokrojoną szynkę i pokrojone orzechy, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszać z masłem i częścią sosu. Wyłożyć do głębokich talerzy i polać resztą sosu. Posypać tartym parmezanem i suszoną lub świeżą bazylią.
Wskazówki
Miasto Parma w regionie Emilia Romagna jest słynne z produkcji włoskiej szynki prosciutto. Prosciutto di Parma jest uważana za najlepszą ze wszystkich prosciutto. Inni uważają Prosciutto di San Daniele za równie dobrą, jak nie lepszą. Do tego dania dobrze jest użyć wysokiej jakości prosciutto.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_szynka_parmenska/i_smietanka/przepis.html