Wykonanie
To klasyczne danie z położonej w północno-wschodnich Włoszech Ligurii, kolebki pesto.Składniki (4-6 porcji):pesto :2 żabki
czosnku1 łyżka
orzechów pinii1 duży pęczek świeżej
bazylii4 łyżki świeżego startego
parmezanu0,5 szklanki
oliwy z oliwekmakaron :500 g linguine400 g
cukini, drobno pokrojonej2 łyżki
śmietany 30%garść
orzechów pinii0,5 szklanki
startego sera pecorino
pesto : miksujemy razem
czosnek,
orzeszki pinii,
bazylię i
parmezan, tak aby składniki były grubo posiekane. Miksując na stałych obrotach, powoli dodajemy
oliwy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
makaron : Przez 5 minut gotujemy linguine w dużym garnku wrzącej, osolonej
wody. Dodajemy
cukinię i gotujemy przez 5-7 minut, aby
makaron nadal był tylko al dente. Starannie odcedzamy, zachowując 1-2 łyżki
wody z gotowania.Jeśli pesto jest bardzo gęste(lub jeśli przechowywaliśmy je w lodówce), dodajemy zachowaną z gotowania
wodę w takiej ilości aby sos stał się płynny. Łyżką dodajemy pesto do
makaronu, dodajemy
ser pecorino i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
pieprzem. Podajemy gorące, posypane
orzechami pinii.