ßßß Cookit - przepis na Kalafior po chińsku z ryżem

Kalafior po chińsku z ryżem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż basmati 150 gramów
kalafior, mały 1 sztuk
dymka, peczek 1 sztuk
papryczka czerwona chili 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
sos słodko-kwaśny(z dodatkiem imbiru)200 mililitrów
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Umyty kalafior podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut, odcedzić.
Oczyszczone dymki pokroić na kawałki, a oczyszczoną papryczkę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kalafior i smażyć 3 minuty, dodać dymki oraz chili, pozostawić na ogniu przez kolejne 3 minuty. Wlać sos słodko-kwaśny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki i podawać z ryżem.
Uwagi:
Do wody, w której gotuje się ryż można dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki temu ryż będzie miał ładny biały kolor.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.
Kuchnia Chińska
Surówki
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
bardzo fajne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4980/Kalafior-po-chinsku-z-ryzem