Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ryż basmati 150 gramów
kalafior, mały 1 sztuk
dymka, peczek 1 sztukpapryczka czerwona
chili 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
sos słodko-kwaśny(z dodatkiem
imbiru)200 mililitrów
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną
wodą i osączyć. Umyty
kalafior podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej osolonej
wody i gotować 5 minut, odcedzić.Oczyszczone
dymki pokroić na kawałki, a oczyszczoną papryczkę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać
olej, włożyć
kalafior i smażyć 3 minuty, dodać
dymki oraz
chili, pozostawić na ogniu przez kolejne 3 minuty. Wlać
sos słodko-kwaśny, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Udekorować
natką pietruszki i podawać z
ryżem.Uwagi:Do
wody, w której gotuje się
ryż można dodać odrobinę
soku z cytryny, dzięki temu
ryż będzie miał ładny biały kolor.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.Kuchnia ChińskaSurówkiKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29bardzo fajneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: