ßßß
Przepis zaczerpnięty z australijskiej Master Class i wykonany przez Kylie Kwong.Mimo sporej ilości ostrych składników potrawa jest wyważona w smaku, a wymieszanie soli i pieprzu syczuańskiego jest zwieńczeniem tego znakomitego dania.Składniki:2 średnie bakłażany5 łyżek oleju arachidowego (lub roślinnego)1/2 posiekane natki kolendry3 dymki drobno posiekaneDomowy sos chili:6 posiekanych papryczek chili10 posiekanych ząbków czosnku1 posiekany korzeń imbiru1/2 szklanki oleju arachidowego (można użyć olej rośliny z odrobiną sezamu)1 łyżka sosu sojowego tamari (ja użyłam zwykłego sosu sojowego)Przyprawa:1 łyżka pieprzu syczuańskiego2 łyżki grubej soli morskiejWykonanie przyprawa:Na rozgrzaną patelnię wrzucić pieprz syczuański i sól, smażyć aż sól zmieni kolor, a pieprz zacznie pękać. Podczas smażenia patelnię potrząsać co jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do moździerza, utrzeć.Wykonanie bakłażany z sosem chili:Bakłażany pokroić w różne tego samego rozmiaru kawałki, posolić i pozostawić na sicie na 30 min.Przed przystąpieniem do smażenia należy mieć pokrojone - przygotowane wszystkie składniki.W w oku rozgrzać olej. Gdy olej zacznie migotać to znak, że już można wrzucać produkty (olej nie może być za gorący). Wrzucić czosnek, imbir i chili, smażyć ok. 5 min. ciągle mieszając, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ciągle mieszając kolejne 5 min. Wyłączyć gaz i dodać sos sojowy. Przełożyć do miseczki.Bakłażany dobrze opłukać, odcedzić na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.W woku rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić bakłażany, smażyć 3 min. na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień na średni, smażyć 5-7 min. na złoto-brązowo.Do bakłażana dodać cały sos chili smażyć 1 min. Dodać kolendrę i dymkę, mieszać aż wszystko się połączy.Podać od razu na talerz, posypać mieszanką pieprzu syczuańskiego z solą.Podawać z bułką lub ryżem .Smacznego :)Źródło przepisu: Kylie Kwong,australijska Maser Classa