ßßß
Składniki na wywar:- resztki ryb(ja użyłem 2 łbów łososia, 2 kręgosłupów łososia i tego co zostało po filetowaniu dorsza, którego mięsa użyjemy do zupy)- paczka włoszczyzny- sól- 6 ziaren pieprzu czarnego- 4 ziarna ziela angielskiego- 3 listki laurowe- 2 litry wodySkładniki zupę:- 2 lub 3 dorsze(mogą być tuszki, lub całe ryby)- 1 duża marchew- 1 korzeń pietruszki- 1 pęk natki pietruszki- 1 cebula- cytryna- sól- pieprz- tymianek- opcjonalnie śmietana 12%- łyżka masłaSposób przygotowania:Na samym początku myjemy i sprawiamy dorsze. Filetujemy i mięso odkładamy na później, natomiast resztki wrzucamy do garnka.Myjemy łby i kręgosłupy łososia i dokładamy do garnka.Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z rybą.Na koniec dodajemy sól, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i zalewamy wodą.Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub słupki marchewkę i korzeń pietruszki.Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Cebula nie musi być wysmażona, wystarczy, aby się zeszkliła.Natkę pietruszki siekamy.Wywar po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy z powrotem do garnka.Dodajemy pokrojoną świeżą marchew i pietruszkę, oraz zeszkloną cebulę i gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa lekko zmiękną.Dodajemy pokrojonego dorsza i doprawiamy solą, pieprzem oraz płaską łyżeczką tymianku. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.Na koniec gotowania dodajemy posiekaną nać pietruszki. Zupę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.Zupę podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą natką pietruszki.Możemy też zabielić zupę lekko śmietaną.Smacznego!