Wykonanie
13:15 Jedz Taniej 3 CommentsW naszej ankiecie
póki co wskazujecie, że waszym głównym elementem zainteresowania na naszym blogu są obiady. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom czytelników, postanowiłem wam przepis na solidny, pełnowartościowy posiłek.Przepis pochodzi z kuchni domowej i ze względu na walory smakowe i łatwość przygotowania, od lat kultywowany jest w rodzinnych progach. Mam nadzieję, że poniższy wpis zachęci was do jego wypróbowania :-)=========================================================================Do stworzenia potrawy potrzebujemy:1) 60 dag
łopatki wieprzowej - ok. 5,50 zł2) Mała
cebula lub pół dużej - ok. 0,20 zł3) 2 łyżki
mąki ( będzie nam potrzebna do uzyskania lepszego koloru naszego sosu)4) 200gr
ziemniaków - ok. 0,20 zł5)
sól i
pieprz6)
wodaII. Surówka:1) pół
kapsuty pekińskiej- ok. 1 zł2) 1
pomidor- ok. 0,50 zł3) 1/4
papryki czerwonej- ok. 1 zł4) 1 duża
marchewka- ok. 0,20 zł5) 3
rzodkiewki - ok. 0,30 zł6 2 łyżki
octu7) 2 łyżki
majonezu8) 2 łyżki kwaśnej
śmietany (12%)9) 1/5 puszki
kukurydzy - ok. 0,60 złKoszt łączny - ok. 10zł==========================================================================Sposób przygotowania:I
Ziemniaki1) Do osolonej zimnej
wody wrzucamy obrane
ziemniaki2) Przykrywamy je i czekamy aż
woda się zagotuje3) Zmniejszamy ogień i czekamy aż
ziemniaki zmiękną (sprawdzamy widelcem)II Gulasz1) podsmażamy
mięso w rondlu2) Gdy
mięso się zarumieni- dorzucamy pokrojoną w talarki
cebulę3) Czekamy aż
cebulka się zarumieni i zalewamy wszystko
wodą4) Dusimy
mięso aż zmięknie5) Dolewamy do rondla zmieszaną
mąkę z
wodą6) Przyprawiamy do smakuIII SurówkaTu akurat wielkiej filozofii nie ma. Kroimy wszystkie warzywa na drobne kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami :-)==========================================================================Tak przyrządzone danie może być świetnym zwieńczeniem długiego dnia w pracy lub na uczelni. Polecam :-)








==========================================================================Wybaczcie za jakość ostatniego zdjęcia. Trochę mi się spieszyło, więc nie miałem za bardzo czasu ustawiać wszystkiego jak należy :p Poza tym- tak przy okazji- wcale nie uważam, że
ziemniaków nie powinno polewać się sosem. Dla mnie to bujda. Nie słuchajcie takich bzdet. To, że jakiś pierdoła sobie ustala takie, a nie inne zasady, nie znaczy, że tak jest dla wszystkich lepiej. Zresztą to już Wasz wybór :-)SmacznegoRafał