Wykonanie
20:53 Jedz Taniej 2 Comments

Dzisiejsza propozycja nie wpisuje się w kanon potraw błyskawicznych. Jest to nieco bardziej skomplikowane, choć niezwykle sycące danie. Flaczki- bo o nich przecież
mowa- są jednym z symboli polskiej kuchni, a wśród studentów znajdują zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i zdecydowanych krytyków. My w swoim przepisie, opartym o klasyczną domową kuchnie, postaramy się przekonać niektórych, że odpowiednio przyrządzone flaczki to istne niebo w gębie. Przepis jest realizacją pomysłu mamy Rafała- pani Małgosi. Zapraszamy do lektury !Potrzebujemy:1) 0,5kg flaczków wołowych- ok 6,5zł2) 0,5kg
mięsa (może być
łopatka lub
szynka wieprzowa)- ok. 5zł3) 1 ćwiartka z
kurczaka- ok. 2,5zł4) 1
marchewka- ok. 25gr5) 1
pietruszka ( jedna duża lub dwie małe)- ok. 25gr6)
seler (jeden mały lub pół dużego)- ok. 50gr7)
Majeranek (tyle ile wejdzie na dużą łyżkę)8) 2x
liść laurowy9) 2x
ziele angielskie10) 1duże łyżki
mąki11) Kilka kropel
Maggi12)
Przyprawy (
sól,
pieprz)13) Można dodać jeszcze 2 łyżki jarzynki14)
Woda15) Bułka/ Kromka
chlebaKoszt łączny- ok. 15zł (warto jednak pamiętać, że z tej ilości składników stworzymy posiłek dla przynajmniej 5 osób). Na zdjęciach widzicie dwa
razy więcej składników- bo szykuje się większa impreza :)==========================================================================Teraz
powiem Wam krok po kroku, jak się do tego zabrać:1) Obmywamy zakupione
mięso i usuwamy
pióra z
kurczaka2) W największym jaki mamy w domu garze gotujemy
mięso wieprzowe i
kurczaka. Wrzucamy je na zimną
wodę i nie solimy .2) W drugim, mniejszym garnku gotujemy flaczki (podobnie jak
mięso, wrzucamy na zimną i nieosoloną
wodę)3) Usuwamy pojawiającą się na powierzchni szumowinę4) Zagotowane flaczki odcedzamy i przemywamy zimną
wodą5) Flaczki wrzucamy do garnka, w którym gotuje się
mięso i
kurczak6) Obieramy warzywa (
marchewki,
pietruszkę i
seler) i wrzucamy je do garnka7) Dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie==========================================================================8) Czekamy kilkanaście minut i sprawdzamy gotowość
kurczaka. Będzie gotowy, jeśli uda nam się bez problemów przebić go widelcem.9) Gdy
kurczak będzie już gotowy, wyciągamy go z garnka i studzimy.10) Podobnie robimy z warzywami11) Wystudzone warzywa kroimy w kosteczkę (jak w naszym przypadku) lub w talarki. Po skrojeniu warzywa wracają do garnka12) Obieramy
kurczaka. Po rozczłonkowaniu,
kurczak ponownie trafia do garnka.13) Robimy zasmażkę - nie jest to element niezbędny, choć naszym zdaniem nadaje potrawie jeszcze więcej polotu. Wrzucamy dwie łyżki
mąki na patelnię i czekamy, aż
mąka się zarumieni. Nie dodajemy
oleju, ani nic innego. Smażymy tylko i wyłącznie
mąkę!14) Zbrązowiałą
mąkę zalewamy chłodną
wodą i energicznie mieszamy.15) Wszystko wlewamy do naszego garnka. Flaczki powinny osiągnąć nieco lepszy kolor.16) Przyprawiamy całość wedle naszego smaku. Nie zapominajmy o
maggi :-)17) W trakcie gotowania- jeśli wyparuje nam zbyt duża ilość
wody, możemy ją na bieżąco uzupełniać przegotowaną
wodą z czajnika.==========================================================================Łączny czas przygotowania potrawy powinien wynieść około 1 , 5 godziny. Danie jest doskonałe dla osób, które pasjonują się starą, dobrą, polską kuchnią. Jeśli organizujecie jakąś większą imprezę, to zawsze możecie zaskoczyć swoich gości czymś ciepłym, zwłaszcza, że przy tej ilości składników, dla wszystkich z pewnością wystarczy :-)==========================================================================Kilka zdjęć z produkcji :-)



Oczywiście, jeśli nie będziecie
mieli co zrobić z fragmentami
mięsa, które nie nadają sie do jedzenia, zawsze możecie znaleźć sobie pomocnika :-)







Rafał & Mamcia