ßßß
Dzisiejsza propozycja nie wpisuje się w kanon potraw błyskawicznych. Jest to nieco bardziej skomplikowane, choć niezwykle sycące danie. Flaczki- bo o nich przecież mowa- są jednym z symboli polskiej kuchni, a wśród studentów znajdują zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i zdecydowanych krytyków. My w swoim przepisie, opartym o klasyczną domową kuchnie, postaramy się przekonać niektórych, że odpowiednio przyrządzone flaczki to istne niebo w gębie. Przepis jest realizacją pomysłu mamy Rafała- pani Małgosi. Zapraszamy do lektury !Potrzebujemy:1) 0,5kg flaczków wołowych- ok 6,5zł2) 0,5kg mięsa (może być łopatka lub szynka wieprzowa)- ok. 5zł3) 1 ćwiartka z kurczaka- ok. 2,5zł4) 1 marchewka- ok. 25gr5) 1 pietruszka ( jedna duża lub dwie małe)- ok. 25gr6) seler (jeden mały lub pół dużego)- ok. 50gr7) Majeranek (tyle ile wejdzie na dużą łyżkę)8) 2x liść laurowy9) 2x ziele angielskie10) 1duże łyżki mąki11) Kilka kropel Maggi12) Przyprawy (sól, pieprz)13) Można dodać jeszcze 2 łyżki jarzynki14) Woda15) Bułka/ Kromka chlebaKoszt łączny- ok. 15zł (warto jednak pamiętać, że z tej ilości składników stworzymy posiłek dla przynajmniej 5 osób). Na zdjęciach widzicie dwa razy więcej składników- bo szykuje się większa impreza :)==========================================================================Teraz powiem Wam krok po kroku, jak się do tego zabrać:1) Obmywamy zakupione mięso i usuwamy pióra z kurczaka2) W największym jaki mamy w domu garze gotujemy mięso wieprzowe i kurczaka. Wrzucamy je na zimną wodę i nie solimy .2) W drugim, mniejszym garnku gotujemy flaczki (podobnie jak mięso, wrzucamy na zimną i nieosoloną wodę)3) Usuwamy pojawiającą się na powierzchni szumowinę4) Zagotowane flaczki odcedzamy i przemywamy zimną wodą5) Flaczki wrzucamy do garnka, w którym gotuje się mięso i kurczak6) Obieramy warzywa (marchewki, pietruszkę i seler) i wrzucamy je do garnka7) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie==========================================================================8) Czekamy kilkanaście minut i sprawdzamy gotowość kurczaka. Będzie gotowy, jeśli uda nam się bez problemów przebić go widelcem.9) Gdy kurczak będzie już gotowy, wyciągamy go z garnka i studzimy.10) Podobnie robimy z warzywami11) Wystudzone warzywa kroimy w kosteczkę (jak w naszym przypadku) lub w talarki. Po skrojeniu warzywa wracają do garnka12) Obieramy kurczaka. Po rozczłonkowaniu, kurczak ponownie trafia do garnka.13) Robimy zasmażkę - nie jest to element niezbędny, choć naszym zdaniem nadaje potrawie jeszcze więcej polotu. Wrzucamy dwie łyżki mąki na patelnię i czekamy, aż mąka się zarumieni. Nie dodajemy oleju, ani nic innego. Smażymy tylko i wyłącznie mąkę!14) Zbrązowiałą mąkę zalewamy chłodną wodą i energicznie mieszamy.15) Wszystko wlewamy do naszego garnka. Flaczki powinny osiągnąć nieco lepszy kolor.16) Przyprawiamy całość wedle naszego smaku. Nie zapominajmy o maggi :-)17) W trakcie gotowania- jeśli wyparuje nam zbyt duża ilość wody, możemy ją na bieżąco uzupełniać przegotowaną wodą z czajnika.==========================================================================Łączny czas przygotowania potrawy powinien wynieść około 1 , 5 godziny. Danie jest doskonałe dla osób, które pasjonują się starą, dobrą, polską kuchnią. Jeśli organizujecie jakąś większą imprezę, to zawsze możecie zaskoczyć swoich gości czymś ciepłym, zwłaszcza, że przy tej ilości składników, dla wszystkich z pewnością wystarczy :-)==========================================================================Kilka zdjęć z produkcji :-)

Oczywiście, jeśli nie będziecie mieli co zrobić z fragmentami mięsa, które nie nadają sie do jedzenia, zawsze możecie znaleźć sobie pomocnika :-)




