ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu chciałam zrobić gołąbki, ale, gdy mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej kapusty gołąbków to raczej nie będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty.
Składniki:
2 główki kapusty
1/2 kg cienkiej kiełbasy
1/2 kg żeberek
1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego
2 cebule
2 marchewki
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki
Przyprawy:
sól
pieprz
cukier
gorczyca
majeranek
jagody jałowca
papryka słodka
papryka ostra
kminek
Wykonanie:
Żeberka gotuję w lekko osolonej wodzie, aż mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno. Kapustę szatkuję, marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość wody. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso z żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/06/bigos-z-modej-kapusty.html