Wykonanie
Jakiś czas temu chciałam zrobić gołąbki, ale, gdy mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej
kapusty gołąbków to raczej nie będzie.
Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej
kapusty.

Składniki:2 główki
kapusty1/2 kg
cienkiej kiełbasy1/2 kg
żeberek1 mały
koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego2
cebule2
marchewki3 łyżki
oleju3 łyżki
mąkiPrzyprawy:
sólpieprzcukiergorczycamajeranekjagody jałowca
papryka słodkapapryka ostrakminekWykonanie:
Żeberka gotuję w lekko osolonej wodzie, aż
mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno.
Kapustę szatkuję,
marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam
wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość
wody.
Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na
maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki
cienką kiełbasę i
mięso z
żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej
kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję
koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy do smaku. Na
oleju zasmażam
mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z
ziemniakami z
wody lub z
białym pieczywem.

SMACZNEGO!