ßßß Cookit - przepis na Barszcz anyżkowy z pierożkami

Barszcz anyżkowy z pierożkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
barszcz czerwony 1 sztuk
morele suszone 60` gramów
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
gwiazdka anyzu 1 sztuk
pieprz według uznania
mąka 500 gramów
margaryna 1 sztuk
żółtka 3 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
mięso mielone 300 gramów
cebula 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte morele, anyżek oraz skórkę z cytryny zalać 4 szklankami wody i gotować 5 minut. wywar przecedzić, podgrzać i wymieszać z 1 barszczem w proszku, już nie gotować. Można dodać pokrojone morele oraz pieprz do smaku.
pierożki: margarynę posiekać z przesiana mąką, dodać 2 żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagnieść elastyczne ciasto i schłodzić.
Mięso oraz posiekaną cebulę przesmażyć na oleju, wymieszać z koncentratem i posiekana natka, sola oraz pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. Nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić pierożki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować ostatnim żółtkiem i piec 15 minut w 180 stopniach.
Barszcz podawać z pierożkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wigilia
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11190/Barszcz-anyzkowy-z-pierozkami