ßßß Cookit - przepis na Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami

Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

55 pierożków za jednym zamachem? :) Nic bardziej łatwego! Pielmiennica, którą kupiłam już jakiś czas temu, zdała egzamin. Bardzo chciałam ją mieć, długo szukałam i w końcu znalazłam. Ciasto na pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :)
Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować i polać masełkiem, lub podsmażyć i posypać osobiście wyhodowaną, na parapecie, dymką :D
Składniki: na farsz:
1 pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów)
1/2 większej marchewki
kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm)
1 pietruszka
1/2 cebuli (może być czerwona)
czerwona słodka, mielona papryka
lubczyk
pieprz
sól
majeranek
kurkuma
olej
na ciasto:
250 gramów mąki
1 żółtko
250-260 ml gorącej wody
Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy
Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką
Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą
W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy
Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując
Robimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo gorącą wodę. Po dokładnym połączeniu składników, ciasto przekładamy na blat i zagniatamy. Konsystencja ciasta będzie na tyle zwarta, że nie ma potrzeby podsypywać blatu mąką
Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło)
Pielmiennicę smarujemy olejem
Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki
Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków mi pękło - trzeba więc uważać)
Następnie wałkujemy 1/3 ciasta i nakładamy ją na farsz. Bardzo dokładnie wałkiem dociskamy ciasto i wałkujemy przejeżdżając kilkakrotnie po cieście. Zdejmujemy resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni
Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować ok. 2-3 minut (nie dłużej)
Można w takiej postaci pielmieni zostawić i polać masełkiem
Można też podsmażyć i posypać, własnej hodowli, dymką :) Moja dymka była z czerwonej cebuli
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/01/pielmieni-pierozki-nadziewane.html