Wykonanie
55 pierożków za jednym zamachem? :) Nic bardziej łatwego! Pielmiennica, którą kupiłam już jakiś czas temu, zdała egzamin. Bardzo chciałam ją
mieć, długo szukałam i w końcu znalazłam. Ciasto na pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :)Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować i polać
masełkiem, lub podsmażyć i posypać osobiście wyhodowaną, na parapecie,
dymką :D


Składniki: na farsz:1
pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów)1/2 większej
marchewkikawałek
cukinii (u mnie ok. 6-8 cm)1
pietruszka1/2
cebuli (może być czerwona)czerwona słodka, mielona
paprykalubczykpieprzsólmajeranekkurkumaolej
na ciasto:250 gramów
mąki1
żółtko250-260 ml gorącej
wodyNajpierw robimy farsz:
pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy
Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z
pietruszką i
marchewką
Rozgrzewamy
olej na patelni i podsmażamy
mięso z
cebulą
W
między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego
mięsa z
cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy

Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując

Robimy ciasto:
mąkę i
żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo gorącą
wodę. Po dokładnym połączeniu składników, ciasto przekładamy na blat i zagniatamy. Konsystencja ciasta będzie na tyle zwarta, że nie ma potrzeby podsypywać blatu
mąkąFormujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło)


Pielmiennicę smarujemy
olejem
Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki

Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków mi pękło - trzeba więc uważać)

Następnie wałkujemy 1/3 ciasta i nakładamy ją na farsz. Bardzo dokładnie wałkiem dociskamy ciasto i wałkujemy przejeżdżając kilkakrotnie po cieście. Zdejmujemy resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy
mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni


Zagotowujemy
wodę z
solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować ok. 2-3 minut (nie dłużej)Można w takiej postaci pielmieni zostawić i polać
masełkiem
Można też podsmażyć i posypać, własnej hodowli,
dymką :) Moja
dymka była z
czerwonej cebuli


Smacznego! :)