ßßß Cookit - przepis na Prosty, zdrowy obiad: kotlety rybne z ryżem i marchewką z groszkiem

Prosty, zdrowy obiad: kotlety rybne z ryżem i marchewką z groszkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki (4 porcje):
kotlety rybne (8 sztuk):
300 g filetów z białej ryby
2 duże cebule
1 bułka kajzerka
50 ml mleka
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
marchewka z groszkiem :
0,5 kg marchewki
szklanka groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
łyżka masła
łyżeczka cukru
ćwierć łyżeczki soli
łyżka mąki
2 torebki ryżu
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Bułkę kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Filety rybne, namoczoną bułkę (wraz z mlekiem) i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy. Formujemy kotlety, każdy lekko obsypujemy bułką tartą i smażymy na patelni, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż się przyrumienią.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ja użyłam marchewek baby). Pokrojoną marchewkę wrzucamy z groszkiem do garnka. Całość zalewamy wodą aby przykryć warzywa. Dodajemy masło, cukier i sól. Gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do marchewki, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2014/08/prosty-zdrowy-obiad-kotlety-rybne-z.html