Wykonanie
Składniki (4 porcje):kotlety
rybne (8 sztuk):300 g
filetów z białej ryby2 duże
cebule1
bułka kajzerka50 ml
mleka1
jajko1 łyżka
bułki tartejsól,
pieprzmarchewka z
groszkiem :0,5 kg
marchewkiszklanka
groszku świeżego, mrożonego lub konserwowegołyżka
masłałyżeczka
cukrućwierć łyżeczki
soliłyżka
mąki2
torebki ryżuCebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości.
Bułkę kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w
mleku.
Filety rybne, namoczoną
bułkę (wraz z
mlekiem) i podsmażoną
cebulę mielimy w maszynce do
mięsa. Dodajemy surowe
jajko, przyprawiamy i mieszamy. Formujemy kotlety, każdy lekko obsypujemy
bułką tartą i smażymy na patelni, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż się przyrumienią.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ja użyłam
marchewek baby). Pokrojoną
marchewkę wrzucamy z
groszkiem do garnka. Całość zalewamy
wodą aby przykryć warzywa. Dodajemy
masło,
cukier i
sól. Gotujemy do miękkości.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody i dodajemy do
marchewki, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.