Wykonanie
Brzoskwiniowy tort z
czekoladowym i
śmietankowym biszkoptemSkładniki:
Biszkopt śmietankowy : http://dag5992.blogspot.com/2012/06/tort-smietankowy-biszkopt.html6
jajek,3/4 szklanki
mąki pszennej,1
budyń śmietankowy,3/4 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
Biszkopt czekoladowy:4
jajka,1/2 szklanki
cukru,1/2 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
kakao,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Mus
brzoskwiniowy:1
dżem brzoskwiniowy1
galaretka brzoskwiniowa.
Krem śmietankowy: http://dag5992.blogspot.com/2012/06/krem-do-tortu-smietankowego.html500 ml
śmietany 30%,2
śmietan fixy, lub 1 łyżka
żelatyny,3 łyżki
cukru pudru.Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
czekolada mleczna lub gorzka na wykonanie kokardki lub innych ozdób i napisów.
Biała czekolada na posypanie
boków i wierzchu
tortu.Do nasączenia: 1 szklanka
wody lub
syropu z
brzoskwiń, 1/2 szklanki
cukru,
sok z cytryny,50 ml
spirytusu( jeżeli robimy dla dzieci możemy zrezygnować z
alkoholu), lub
likieru limoncello ( jeżeli dodajemy
likier to rezygnujemy z
cytryny).Sposób robienia i pieczenia
biszkoptów znajdziecie w
poście tort
śmietankowy-
biszkopthttp://dag5992.blogspot.com/2012/06/tort-smietankowy-biszkopt.html
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, studzimy,do ostudzonej
galaretki dodajemy
dżem brzoskwiniowy i całość mieszamy. Pozostawiamy do stężenia .Pierwszy jasny blat
biszkoptu delikatnie nasączamy ponczem , wykładamy tężejący mus
brzoskwiniowy, przykrywamy
czekoladowym biszkoptem , który delikatnie nasączamy i smarujemy
dżemem z czarnej porzeczki,
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy
cukier puder i
żelatynę rozpuszczonąw 3 łyżkach gorącej
wody. Oczywiście
żelatynę dodajemy ostudzoną, Przepis na
krem śmietankowy znajdzieci e http://dag5992.blogspot.com/2012/06/krem-do-tortu-smietankowego.htmlNa
czekoladowy biszkopt posmarowany
dżemem wykładamy część kremu z
bitej śmietany, i wkładamy pokrojone i dobrze osączone
brzoskwinie. Część
brzoskwiń możemy pozostawić do przystrojenia wierzchu
tortu. Całość przykrywamy jasnym
biszkoptem , który delikatnie nasączamy i pokrywamy
kremem śmietankowym.Wykończenie i ozdobienie Waszego
tortu pozostawiam waszej pomysłowości.Życzę przyjemnej zabawy w kuchni.