Wykonanie
Lekkie, szybkie do zrobienia ciasto, mocno
brzoskwiniowe, delikatne, pyszne :)
biszkopt:3
jaja3 łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru1 kopiasta łyżka ciemnego
kakaoponcz:1/3 szklanki zalewy z
brzoskwińmasa śmietanowa:0,5 puszki pokrojonych drobno
brzoskwiń300 gramów
śmietany kremówki 30%1 kopiasta łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku3 kopiaste łyżki
cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was wystarczająca)dodatkowo:0,5 puszki pokrojonych drobno
brzoskwiń2
galaretki brzoskwiniowe + 0,7 litra wrzątku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier, miksować chwilkę,
potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą
wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, następnie wrzucić
brzoskwinie i wymieszać łyżką. Masę od razu wyłożyć na nasączony
biszkopt, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.Na stężałą masę
śmietanową poukładać kawałki
brzoskwiń, zalać tężejąca
galaretką, schłodzić w lodówce.