Wykonanie
W ten jeden jedyny wieczór w roku zasiądźmy do stołu zastawionegotradycyjnymi polskimi daniami, bo są najsmaczniejsze na świecie.Przypominają nam dom rodzinny i dzieciństwo.https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci


Tradycyjny barszcz wigilijny przyrządzany jest na wywarze
grzybowym. Podstawą barszczu może być też
kwas buraczany lub koncentrat soku buraczanego.Składniki barszczu tradycyjnego;2 kg
buraków czerwonych2
marchewki1 mały
seler1
cebula3-4 ząbki
czosnkupieprz ziarnisty
pieprz czarny świeżo mielony4-5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowesól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny lub kwasek
cytrynowy8 dag
suszonych borowikówGrzyby płuczemy, zalewamy
wodą, pozostawiamy do namoczenia na 1 godzinę.Po tym czasie gotujemy
grzyby w tej samej wodzie około 30 minut.
Wywar przecedzamy,
grzyby zachowujemy do uszek.
Włoszczyznę i 4
buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę lub paski,zalewamy 2 l
wody. Dodajemy
listki laurowe,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie.Gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.Pozostałe
buraki czyścimy i w skórkach gotujemy w oddzielnym garnkudo miękkości. Ugotowane
buraki studzimy, obieramy i ścieramy natarce o grubych oczkach.Wcześniej ugotowany
wywar z warzyw cedzimy na sicie. Do przecedzonego
wywaru dodajemy
wywar z
grzybów. I tu należy uważać, gdyż nie wszyscylubią wyrazisty smak
grzybów w barszczu. Najlepiej dodać go wedługwłasnego smaku, pozostawiając część , przecież zawsze możemy go dolać.Wkładamy starte
buraki i wszystko dobrze mieszamy, podgrzewamy,nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku
solą,
cukrem,
sokiem z cytryny,
pieprzem, roztartym
czosnkiem.Taki barszczyk można przyrządzić nawet dzień wcześniej, wtedy jest bardziejesencjonalny. Przed podaniem można go przecedzić i pamiętajmyżeby go nie gotować , a tylko dobrze podgrzać. W razie potrzeby uzupełnićilość barszczu przegotowaną gorącą
wodą.Polecam również Barszcz wigilijny na zakwasie buraczanymUszka do barszczu;ugotowane
grzyby z
wywaru1 mała
cebulałyżka
masła lub
oliwy1/2 łyżki
bułki tartejpieprz mielony
sólCiasto na uszka;20 dag
mąki1 łyżka
olejusól mniej niż 1/3 łyżeczki1 łyżka
olejukilka łyżek gorącej
wodyCebule kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy delikatnie na1 łyżce
masła lub
oleju. Ugotowane
grzyby kroimy drobniutko lubmożemy je zmielić w maszynce na sitku z większymi oczkami.Posiekane
grzyby i
bułkę tartą dodajemy do
cebulki i lekko podsmażamy.Przyprawiamy
pieprzem i
solą. Pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki mieszamy z
solą, dodajemy kilkałyżek gorącej
wody i 1 łyżkę
oliwy. Zagniatamy ciasto i pozostawiamydo wystudzenia. Następnie wałkujemy na cienkie placki . Plackikroimy na kwadraty o
boku 4 cm. Na każdym kwadracie układamyporcję farszu. Składamy ciasto po przekątnej i zlepiamy brzegi.Końce każdego trójkąta zwijamy na palcu i zlepiamy.Gotujemy 2 l lekko osolonej
wody, Do wrzącej
wody wkładamy uszka.Gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy dowystudzenia.Gotowe uszka nakładamy po kilka sztuk na talerze lub w miseczkiZalewamy gorącym barszczem i podajemy.Podana ilość starczy na 8-10 porcji.Wszystkim życzę udanych rodzinnych spotkań i wspaniałychprezentów pod choinką.Smacznego.