Wykonanie
Kuchnia węgierska jest kolorowa, ognista i pełna temperamentu.Charakteryzuje ją duża ilość
cebuli,
papryki i
pomidorów.Pałki są bardzo smaczne,
papryka słodka i ostra nadają potrawie nie tylko ciekawy smak, ale również kolor, zapraszam :)

Składniki:3
pomidory,2 łyżki
oleju rzepakowego,1 duża
cebula,2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
ostrej papryki,1 łyżka
słodkiej papryki,8 pałek z
kurczaka,2
czerwone papryki,1 łyżeczka
tymianku,50 g
boczku pokrojonego w kostkę,

Na rozgrzanej patelni usmaż
boczek, następnie dodaj
cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę
czosnek i smaż chwilę. Posyp
paprykami w proszku, podsmaż.

Następnie dodaj pałki z
kurczaka oprószone
solą i
pieprzem i obsmaż.
Pomidory pokrój w małą kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki.Do
kurczaka dodaj pokrojone
pomidory,
paprykę,
tymianek,
sól i
pieprz do smaku.Podlej
wodą około 1/2 szklanki i duś przez 30-40 minut. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.

Podaj z pieczonymi
ziemniakami, smacznego :)