Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 4
papryki czerwone (ok. 1000g),- 4
pomidory (ok. 680g),-
cebula (ok. 80g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),- ząbek
czosnku,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka wędzona,
papryka słodka,
papryka ostra.Sposób przygotowania1.
Papryki pieczemy w 160⁰C przez ok. 30 min.2.
Papryki obieramy ze skóry i odrzucamy części niejadalne.3.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.4.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na
oleju rzepakowym.5. Do
cebuli dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku, pokrojone
pomidory i dusimy ok. 10 min.6. Łączymy
pomidory z
papryką i miksujemy na gładki krem.7. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką wędzoną, słodką i ostrą.
Krem
paprykowo-
pomidorowy jest bogaty w:- witaminę C, która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo,- likopen, który również działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 370 gEnergia: 113 , 1 kcal
Białko: 4,44,4 gTłuszcz: 4 , 0 gWęglowodany: 21 , 5 gBłonnik pokarmowy : 6 , 5 gSmaczneg o i zdr o we go