Wykonanie
Nie mamy pojęcia jak nazywa się ta potrawa, zobaczyłam ją kiedyś w telewizji, to był chyba jeden z tych programów kulinarnych które prowadzi Pan Okrasa. Tak utkwił w pamięci i dzisiaj zdecydowałyśmy się wykorzystać ten przepis. Nie powstrzymałyśmy się oczywiście przed zmianami.
4
ziemniakimała
cebulasól,
tymianektłuszczopcjonalnie
czosnek,
boczekZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Bierzemy małą okrągłą brytfankę, smarujemy cała tłuszczem, najlepiej
masłem. Możemy również posypać
bułką tartą.Plasterki
ziemniaków układamy dookoła w brytfance, solimy, posypujemy
tymiankiem i układamy na tej warstwie piórka
cebuli. Polewamy kilkoma łyżkami
oleju.
Nakładamy drugą warstwę i postępujemy analogicznie do pierwszej. Opcjonalnie
między warstwy można dodać plasterki
czosnku. Znowu polewamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40minut.Oczywiście wersji tego dania może być mnóstwo, wystarczy dodać
boczek,
marchewkę lub inny składnik, aby uzyskać kompletnie inny smak. My dzisiaj zrobiłyśmy wersję podstawową.Podawać można jako samodzielne danie bądź dodatek do obiadu. My zajadamy się samymi zapiekanymi
ziemniakami z
maślanką.