ßßß

4 ziemniakimała cebulasól, tymianektłuszczopcjonalnie czosnek, boczekZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Bierzemy małą okrągłą brytfankę, smarujemy cała tłuszczem, najlepiej masłem. Możemy również posypać bułką tartą.Plasterki ziemniaków układamy dookoła w brytfance, solimy, posypujemy tymiankiem i układamy na tej warstwie piórka cebuli. Polewamy kilkoma łyżkami oleju.
Nakładamy drugą warstwę i postępujemy analogicznie do pierwszej. Opcjonalnie między warstwy można dodać plasterki czosnku. Znowu polewamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40minut.Oczywiście wersji tego dania może być mnóstwo, wystarczy dodać boczek, marchewkę lub inny składnik, aby uzyskać kompletnie inny smak. My dzisiaj zrobiłyśmy wersję podstawową.Podawać można jako samodzielne danie bądź dodatek do obiadu. My zajadamy się samymi zapiekanymi ziemniakami z maślanką.