Wykonanie
Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis Karola Okrasy .Parę rzeczy pozmieniałam, czyli jak zwykle zrobiłam po swojemu: zupę zagęściłam
śmietaną i
mąką (u Karola zagęszcza się
żółtkami)-my z mężem lubimy jak
jajka w kawałkach "pływają" nam w talerzu. Zamiast
boczku do przygotowania
wywaru użyłam wędzonych
żeberek, obrałam z nich
mięsko i dodałam do barszczu.Barszczyk wyszedł przepyszny, na pewno zrobię go jeszcze nie raz, zapraszam :)
Składniki:4-5 białe parzone
kiełbaski,3 wędzone
żeberka,2
cebule,1/2 l zakwasu na żurek,150 g tartego
chrzanu,3 ząbki
czosnku,
sól do smaku,
pieprz do smaku,4 łyżki
śmietany 18%,4
jajka ugotowane na twardo,4
liście laurowe,
olej rzepakowy,300 g
ziemniaków obranych, pokrojonych w dużą kostkę,
majeranek suszony,2-3 łyżki
mąki,
Żeberka, 2 rozgniecione ząbki
czosnku i 4
liście laurowe oraz 1 opaloną na gazie
cebulę, wrzuć do garnka z 4 litrami
wody. Zagotuj.
Następnie wyjmij ugotowane
żeberka z garnka oraz
cebulę, do garnka wrzuć
ziemniaki, gotuj aż do miękkości
ziemniaków.
Ugotowane
żeberka obierz z
mięsa i drobno pokrój.Zakwas na żur wymieszaj i dolej do garnka, od czasu do czasu zamieszaj.Do 3-4 łyżek gęstej, kwaśnej
śmietany 18% dodaj 2-3 łyżki
mąki i odrobinę zimnej
wody, wymieszaj. Niewielką ilość
wywaru dodaj do
śmietany, zamieszaj i wlej wszystko do barszczu.Zagotuj.Na samym końcu dodaj
chrzan i
majeranek, dopraw wszystko do smaku
solą i
pieprzem, wymieszaj.
Kiełbaska:
Białą kiełbasę natnij w poprzek. 1 ząbek
czosnku drobno posiekaj.
Cebulę pokrój w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę
oleju rzepakowego,wyłóż pokrojoną
cebulą, posyp
majerankiem,
cebulę znów polej
olejem rzepakowym, na
cebulę połóż
białą kiełbasę i
czosnek, całość polej
olejem rzepakowym.Naczynie z
kiełbasą wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15-20 minut.Na każdy talerz wyłóż pokrojone
jajka i
kiełbaskę, zalej gorącym barszczem , podaj z
pieczywem.