ßßß
Składniki:- 4-5 ziemniaków,- 1-2 małe laski kiełbasy (lub 1 większa),- 1 duża cebula,- zakwas na żurek (domowy lub kupny, najlepiej w szklanej butelce),- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól/ sól czosnkowa, pieprz, czosnek (najlepiej wyciśnięty ząbek), majeranek,- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia,- śmietana 18% (1-2 łyżki).W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, dodajemy liście laurowe (2-3), ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę (koniecznie równą), na chwilę zostawiamy. Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, wrzucamy cebulę (można w całości lub pokrojoną w pióra; jeśli używamy świeżego czosnku, warto dodać go w tym momencie). Mieszamy, a następnie dodajemy do gotującej się wody. Wrzucamy także ziemniaki. Solimy, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zalewamy żurem z zakwasu (stąd nazwa zupy; zalewamy w momencie, gdy ziemniaki są miękkie). Mieszamy. Gotujemy przez chwilę (do ponownego zagotowania), a następnie zagęszczamy mąką do pożądanej gęstości (zagotowujemy ponownie). Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietaną, dodajemy majeranek (roztarty w dłoniach - wówczas zyskuje swój właściwy aromat). Smacznego!