Wykonanie
Przepis wypatrzony przez moją siostrę w Kuchni Lidla w końcu doczekał się realizacji. Naprawdę warty spróbowania. Niejednokrotnie już byłam 'zmuszona' do powtórki :-)Składniki-3 białe parzone
kiełbasy-500 g
wędzonego boczku, pokrojonego w plastry-3
cebule-0,5 l
żuru (zakwasu) w butelce-150 g
chrzanu sarmackiego (tartego)-3 ząbki
czosnku-
sól-
biały pieprz-3-4 łyżki
śmietany 18%-4
jaja ugotowane na twardo-3-4
liście laurowe-ok. 20-30 ml
oleju rzepakowego-250 g
ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki-6 g suszonego
majerankuPrzygotowaniePokrojony
boczek, 2 rozgniecione ząbki
czosnku i 3-4
liście laurowe,
majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucić do garnka z 2 litrami
wody. Gotować.
Białą kiełbasę (3 sztuki) naciąć z obu stron w poprzek. 1 ząbek
czosnku drobno posiekać. 1
cebulę pokroiś w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalać
oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładać je pokrojoną
cebulą, posypać
majerankiem,
cebulę znów polać
olejem rzepakowym (ok.10 ml), na
cebulę położyć
białą kiełbasę i
czosnek, całość polać
olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z
kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. (ok. 180st.)2
cebule (odkroić najpierw 2 większe kawałki, odstawić) pokroić w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki
cebuli opalić nad gazem. Opalone kawałki
cebuli przełożyć do gotującego się
wywaru z
boczkiem i gotować mniej więcej 5 minut. Następnie wyjąć ugotowany
boczek z garnka, do garnka wrzucić
ziemniaki. Ugotowany
boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni usmażyć
cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać
majeranek, następnie
boczek, smażyć.Po 5 minutach gotowania wyjąć z
wywaru przypaloną
cebulę. Cały czas mieszać
boczek i
cebulę na patelni. Następnie
boczek i
cebulę z patelni przełożyć do
wywaru. Zakwas na żur wymieszać, 0,5 litra dolać do garnka. Od czasu do czasu mieszać.Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyciągnąć
żółtka (
białka odstawić na bok) i przełożyć je do miski. Do
żółtek dodać kilka łyżek
wywaru, rozgnieść
żółtka. Do roztartych
żółtek dodać 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 18%. Wymieszać.
Białka drobno posiekać.Za pomocą łyżki przelać ponownie niewielką ilość
wywaru do
żółtek (w celu ogrzania
żółtek), następnie ogrzaną już masę
żółtkową przelać do barszczu. wymieszać. Do barszczu dodać pokrojone
białka. Na samym końcu dodać
chrzan i wymieszać. Wyjąć
kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawić
solą i mielonym
białym pieprzem. Zagotować.Na dno talerza wyłożyć
kiełbasę i
cebulę, zalać barszczem razem z
ziemniakami, skwarkami.Na wierzch dodajemy świeży
majeranek.
Smacznego :-)