Wykonanie
Barszcz biały czy żur,to podczas Świąt to mus. Przynajmniej u mnie. Chociaż...znam osoby u,których
jada się barszcz czerwony...a jak,to u Was wygląda?Składniki:3
białe kiełbasy3
cebule500 g
wędzonego boczku150 g
chrzanu,takiego ze słoiczka3 ząbki
czosnku1/2 l zakwasu na żur
sólpieprz biały3
liście laurowe3 łyżki
śmietany 18 %250 g
ziemniakówmajeranek30 ml
oleju rzepakowego3-4
jajka ugotowane na twardoPiekarnik nastaw na 180 C.
Boczek pokrój w plasterki,a
czosnek rozgnieć. Do garnka wlej ok. 2 l
wody,dodaj
boczek,2 ząbki
czosnku,
liście laurowe i odrobinę
majeranku. Postaw na średnim ogniu i gotuj.W
między czasie przygotuj
kiełbasę.
Kiełbasę natnij z obu stron w poprzek. 1
cebulę pokrój na większe kawałki.Naczynie żaroodporne natrzyj
olejem (10 ml). Na dnie ułóż
cebulę,posyp
majerankiem i polej
olejem (10 ml). Na
cebuli ułóż
kiełbasę i
czosnek,polej pozostałym
olejem.
Kiełbasę piecz przez ok. 20 minut.1
cebulę pokrój w kostkę,a drugą na większe kawałki. Większe kawałki
cebuli opal nad gazem i wrzuć do gotującego się
boczku. Gotuj razem przez następne 5 minut.Po tym czasie wyjmij
boczek i pokrój go w kostkę. Na patelnie podsmaż wcześniej posiekaną
cebulę,dodaj
majeranek i
boczek. Wyjmij z
wywaru opaloną
cebulę.Do
wywaru dodaj podsmażony
boczek z
cebulą.Do garnka dodaj zakwas na żur.Z
jajek wyjmij
żółtka,przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki
wywaru. Rozgnieć.Do
żółtek dodaj
śmietanę i wymieszaj.Do
żółtek dodaj jeszcze 2 łyżki
wywaru,przemieszaj i do garnka z barszczem.
Białka posiekaj i dodaj do garnka.Na koniec dodaj
chrzan i przemieszaj.Barszcz dopraw do smaku
solą,
białym pieprzem i
majerankiem.Podawaj z pieczoną
kiełbaską i
cebulką.*-Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa