Wykonanie
"Easter is the demonstration of God that life is essentially spiritual and timeless."Charles M. CroweNa moim wielkanocnym
stole nie może zabraknąć domowego pasztetu, już jako mały brzdąc przekładałam go nad wszelkie
wędliny czy mazurki. Mistrzynią w pieczeniu była Babcia i zawsze czekał na mnie najpyszniejszy wegetariański z
selera. Czasem chciałabym cofnąć się do tamtych chwil... Tym razem proponuję Wam domowy, drobiowy pasztet - może i u Was pojawi się na
stole:) Przepis zaczerpnęłam z książki "Dania z
mięsa i drobiu", dodaję go również do akcji "Wielkanocne Smaki" (Mirabelka).

Składniki:50 dag
wątróbki kurzej50 dag
surowego boczku2 nóżki z
kurczakaFilet z kurczaka3
jajkaCzerstwa
kajzerkaMarchewPietruszkaKawałek
poraCebulaPrzyprawy (
pieprz,
bazylia,
oregano,
ostra papryka,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa)
Mięso przekładamy do garnka wraz z
marchewką,
pietruszką,
cebulą,
porem. Dodajemy
liść laurowy i gotujemy ok. 30 minut.
Wątróbkę kroimy i obgotowujemy.Z
wywaru wyjmujemy
mięso, studzimy, kroimy i mielimy trzykrotnie w maszynce.
Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i również przepuszczamy przez maszynkę.Do masy wbijamy
jajka, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę
mięsną, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 70 min w 180 st. C.Smacznego!