ßßß Cookit - przepis na Pasztet domowy

Pasztet domowy

nazwa

Wykonanie

"Easter is the demonstration of God that life is essentially spiritual and timeless."
Charles M. Crowe
Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowego pasztetu, już jako mały brzdąc przekładałam go nad wszelkie wędliny czy mazurki. Mistrzynią w pieczeniu była Babcia i zawsze czekał na mnie najpyszniejszy wegetariański z selera. Czasem chciałabym cofnąć się do tamtych chwil... Tym razem proponuję Wam domowy, drobiowy pasztet - może i u Was pojawi się na stole:) Przepis zaczerpnęłam z książki "Dania z mięsa i drobiu", dodaję go również do akcji "Wielkanocne Smaki" (Mirabelka).
Składniki:
50 dag wątróbki kurzej
50 dag surowego boczku
2 nóżki z kurczaka
Filet z kurczaka
3 jajka
Czerstwa kajzerka
Marchew
Pietruszka
Kawałek pora
Cebula
Przyprawy (pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, liść laurowy, gałka muszkatołowa)
Mięso przekładamy do garnka wraz z marchewką, pietruszką, cebulą, porem. Dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 30 minut.
Wątróbkę kroimy i obgotowujemy.
Z wywaru wyjmujemy mięso, studzimy, kroimy i mielimy trzykrotnie w maszynce.
Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i również przepuszczamy przez maszynkę.
Do masy wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę mięsną, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 70 min w 180 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2014/04/pasztet-domowy.html