ßßß Cookit - przepis na Cassoulet

Cassoulet

nazwa

Wykonanie

"Work is the meat of life, pleasure the dessert."
B. C. Forbes
Kim chciałabyś być?
- Piosenkarką! - krzyczę i niemiłosiernie fałszuję w wieku lat 5.
- Aktorką! - pozuję przed lustrem ubrana w szaliki Mamy i robię śmieszne miny.
- Dziennikarką - i z dumą pokazuję wycinki z kolorowych czasopism powklejane w zeszyt, to moja własna "gazeta".
- Pisarką - zapisuję więc kolejne zeszyty.
- Człowiekiem na urlopie - uśmiecham się do siebie mrużąc zmęczone oczy.
Przepis znalazłam w "Wielkiej Księdze Kucharskiej" i postanowiłam go nieco zmodyfikować. Zrezygnowałam z karkówki wieprzowej oraz jagnięciny. Zmniejszyłam również długość duszenia potrawy oraz o połowę pieczenie jej w piekarniku.
Składniki:
Puszka białej fasoli
20 dag wędzonego boczku
2 filety z kurczaka
Laska kiełbasy czosnkowej
Cebula
4 pomidory
4 ząbki czosnku
1/2 l bulionu
Oliwa z oliwek
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, chilli, tymianek, estragon)
Fasolę odcedzamy. Pozostałe składniki kroimy.
Podsmażamy cebulę, dodajemy boczek, następnie filety z kurczaka oraz kiełbasę z czosnkiem. Smażymy często mieszając. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy pomidory i fasolę, podlewamy połową bulionu, dusimy 10 minut.
Całość przekładamy do żaroodpornej formy, wlewamy pozostałą część bulionu, mieszamy i wstawiamy na 15 - 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2013/07/cassoulet.html