ßßß
Przepis znalazłam w "Wielkiej Księdze Kucharskiej" i postanowiłam go nieco zmodyfikować. Zrezygnowałam z karkówki wieprzowej oraz jagnięciny. Zmniejszyłam również długość duszenia potrawy oraz o połowę pieczenie jej w piekarniku.Składniki:Puszka białej fasoli20 dag wędzonego boczku2 filety z kurczakaLaska kiełbasy czosnkowejCebula4 pomidory4 ząbki czosnku1/2 l bulionuOliwa z oliwekPrzyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, chilli, tymianek, estragon)Fasolę odcedzamy. Pozostałe składniki kroimy.Podsmażamy cebulę, dodajemy boczek, następnie filety z kurczaka oraz kiełbasę z czosnkiem. Smażymy często mieszając. Doprawiamy do smaku.Dodajemy pomidory i fasolę, podlewamy połową bulionu, dusimy 10 minut.Całość przekładamy do żaroodpornej formy, wlewamy pozostałą część bulionu, mieszamy i wstawiamy na 15 - 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.Smacznego!