Wykonanie
"Work is the meat of life, pleasure the dessert."B. C. ForbesKim chciałabyś być?- Piosenkarką! - krzyczę i niemiłosiernie fałszuję w wieku lat 5.- Aktorką! - pozuję przed lustrem ubrana w szaliki Mamy i robię śmieszne miny.- Dziennikarką - i z dumą pokazuję wycinki z kolorowych czasopism powklejane w zeszyt, to moja własna "gazeta".- Pisarką - zapisuję więc kolejne zeszyty.- Człowiekiem na urlopie - uśmiecham się do siebie mrużąc zmęczone oczy.
Przepis znalazłam w "Wielkiej Księdze Kucharskiej" i postanowiłam go nieco zmodyfikować. Zrezygnowałam z
karkówki wieprzowej oraz
jagnięciny. Zmniejszyłam również długość duszenia potrawy oraz o połowę pieczenie jej w piekarniku.Składniki:Puszka
białej fasoli20 dag
wędzonego boczku2
filety z kurczakaLaska
kiełbasy czosnkowejCebula4
pomidory4 ząbki
czosnku1/2 l
bulionuOliwa z oliwekPrzyprawy (
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazylia,
chilli,
tymianek,
estragon)
Fasolę odcedzamy. Pozostałe składniki kroimy.Podsmażamy
cebulę, dodajemy
boczek, następnie
filety z kurczaka oraz
kiełbasę z
czosnkiem. Smażymy często mieszając. Doprawiamy do smaku.Dodajemy
pomidory i
fasolę, podlewamy połową
bulionu, dusimy 10 minut.Całość przekładamy do żaroodpornej formy, wlewamy pozostałą część
bulionu, mieszamy i wstawiamy na 15 - 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.Smacznego!