Wykonanie
"W walce
między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek."Stanisław Jerzy Lec- Dziś ugotujesz barszcz i zrobisz poduszeczki, tak długo o nich myślałaś - podpowiada
Serce- Nie! W ten upał?! Zwariowałaś! Weź miskę
owoców i je zjedz! - krzyczy Rozum- Najpierw
owoce, bo mam lenia do trawienia,
potem poduszeczki - rozstrzyga Żołądek

Dziękuję Izie za zaproszenie do zabawy:) Jeżeli macie ochotę - piszcie, wymyślę pytania specjalnie dla Was;)Jak długo gotujesz?Będzie już dekada;)Kto cie nauczył gotować?Nikt, Mama próbowała, ale po moim stwierdzeniu, że "kompot gotuje się na kościach" odpuściła:)Najmilej wspominana potrawa z dzieciństwa?
Bułki na parze pełne
dżemu!Czego brakuje ci w kuchni?Miejsca:]Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez
wieprzowiny i alkoholu?Tak:)Kto w twojej rodzinie najlepiej gotuje?Mama!Najlepsze danie jakie jadłaś?Było tyle pyszności, że ciężko wybrać...Najgorsze danie jakie ci zaserwowano lub jakie sama zrobiłaś?Zrobiłam kiedyś deser:
banany w
kawie i wolałabym go wymazać z pamięci :/Komu ze znanych osobistości chciałabyś przygotować obiad i dlaczego właśnie ta osoba?Hmmm...nigdy o tym nie myślałam...Co zaserwowałabyś znanemu kucharzowi a co celebrycie gdybyś musiała przygotować dla nich deser?Kucharzowi - "deser relaks": filiżanka
kawy + gazeta, celebrycie - "deser tak-to-się-robi": lista składników + przepis;)Co oprócz gotowania (pieczenia) jest twoją pasją?Pochłaniam namiętnie książki, wymiatam toporem hordy potworów i pielęgnuję mini ogródek w doniczkach;)***Z podanych niżej składników wyszło mi 18 poduszeczek, ale farszu starczyło na kolejnych 7 (już z wykorzystaniem
ciasta francuskiego:). Źródłem przepisu są wszystkie kapuśniaczki jakie widziałam bądź
jadłam (macham z podziękowaniem do Pitera;) Najlepiej smakują do barszczu, ale o tym wszyscy wiedzą;)Składniki:2 szklanki
mąki1/3 kostki
margarynyOtręby pszenne - szklanka, ale można i więcejOdrobina ciepłej
wody1/3 paczki świeżych
drożdży50 dag
kapusty20 dag
grzybów (leśne, namoczone dzień wcześniej)
Przyprawy (
kolendra do
kapusty,
kurkuma do ciasta, poza tym
pieprz,
bazylia,
chilli)
Grzyby zalewamy na noc
wodą, rano je gotujemy, odcedzamy.
Kapustę gotujemy, dokładnie odcedzamy, kroimy. Przekładamy do miski, dodajemy
grzyby, doprawiamy do smaku.
Margarynę roztapiamy, odstawiamy na 20 minut.
Drożdże zalewamy ciepłą
wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
otręby, wlewamy
margarynę oraz
drożdże, doprawiamy, energicznie wyrabiamy ciasto, dosypujemy
mąki lub dolewamy
wody (w razie potrzeby), ciasto powinno odchodzić nam od dłoni. Przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy na 30 minut.Ciasto odgazowujemy, wałkujemy, wycinamy odpowiedni kształt (przykładałam plastikowy pojemnik:).Na poduszeczkę nakładamy farsz, brzegi smarujemy
wodą, przykrywamy kolejną poduszeczką i sklejamy.Układamy na natłuszczonej blasze, pieczemy 40-50 min w 170 st. C.Smacznego!