ßßß
Przepis: "Kuchnia polska".Składniki:30 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag masła3 łyżki cukru pudruSzczypta soli1/4 szklanki mlekaKilogram jabłek5 dag cukruŁyżeczka cynamonuŁyżka bułki tartejŻółtkoKonfitura ze śliwek (lub inny, ulubiony dżem)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy miękkie masło, cukier puder, sól oraz mleko. Ciasto dokładnie zagniatamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.Jabłka obieramy, trzemy na tarce, mieszamy z cukrem i cynamonem.3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie tortownicę, następnie posypujemy bułką tartą.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy np. wstążki, gwiazdki.Jabłka układamy na cieście, na nie kładziemy formy wycięte z ciasta, smarujemy je rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 30-35 min. w 180-190 st. C.Konfiturę mieszamy z niewielką ilością wody i podgrzewamy. Następnie smarujemy wierzch ciasta.Smacznego!