Wykonanie
"
Jabłka, jak
bańki tryskające z drzewnabrzmiałe, ciche wśród ciemnych gałęzi."Walter James Turner- Mam ochotę na ciasto.- Z
rabarbarem, truskawkami?- Nie, z
jabłkami, taki klasyk.

Przepis: "Kuchnia polska".Składniki:30 dag
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia10 dag
masła3 łyżki
cukru pudruSzczypta
soli1/4 szklanki
mlekaKilogram
jabłek5 dag
cukruŁyżeczka
cynamonuŁyżka
bułki tartejŻółtkoKonfitura ze
śliwek (lub inny, ulubiony
dżem)
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.Dodajemy miękkie
masło,
cukier puder,
sól oraz
mleko. Ciasto dokładnie zagniatamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce, mieszamy z
cukrem i
cynamonem.3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie tortownicę, następnie posypujemy
bułką tartą.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy np. wstążki, gwiazdki.
Jabłka układamy na cieście, na nie kładziemy formy wycięte z ciasta, smarujemy je rozmąconym
żółtkiem. Pieczemy 30-35 min. w 180-190 st. C.
Konfiturę mieszamy z niewielką ilością
wody i podgrzewamy. Następnie smarujemy wierzch ciasta.Smacznego!