Wykonanie

W ogrodzie coraz bardziej pustoszeje nie widać już krzaczków
fasoli czy pędów
ogórka, na darmo szukać
cebuli, dawno leży wysuszona w skrzynkach,
buraczków też nie ma, zaprawione w słoiczkach
stoją równiusieńko na półkach spiżarki czekając na zimę.
Pora by z ogrodu znikł również
kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo.Składniki3 średniej wielkości
cebule2 duże
marchewki5
papryk6
pomidorów obranych ze skóry40 dag
pieczarek6 kawałków
kiełbasy1 średniej wielkości
kabaczek2 - 3 łyżki
koncentratu pomidorowegomajeranekbulion z 2
kostek rosołowychsłodka paprykapieprzSposób
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości
oleju,
kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do
cebuli, dodajemy pokrojone warzywa:
paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę
kabaczka, pokrojoną w kostkę
marchewkę, rozciśnięte rękoma
pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki
pieczarki.
Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml
wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy
koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.

Przedstawiam Wam również tegoroczne
kabaczkowe zbiory;)
