Wykonanie
Ten tort jest grzechu wart! W orginale jest to tort pietrowy, jednak ja zrobilam pojedynczy.Inspiracja www.kwestiasmaku.comSkladniki:
Biszkopt:6
jajek6 lyzek
maki6 lyzek
cukru1.5 lyzeczki
proszku do pieczeniaMasa jogurtowa:1 kg
jogurtu greckiego150g
bialej czekolady1 lyzka plynnego
mioduMasa kisielowa z
truskawkami:250g
truskawek1/8 szklanki
cukru1 maly
kisiel blyskawicznyDo dekoracji: 175ml smaietnki kremowki, 150g
truskawek.Przygotowanie:
Dzien wczesniej nalezy przygotowac
jogurt grecki: wykladamy go na gaze umieszczona na sitku, dzieki
czemu jogurt sie ladnie odsáczy.
Biszkopt:
Jajka ubiajmy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po lyzce
cukru.Nastepnie dodajemy przesianá z
proszkiem do pieczenia make, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto wylewamy na wylozona papierem do pieczenia blaszke. Pieczemy w temperaturze 170 stopniprzez okolo 35 minut ( do suchego patyczka).Masa z
truskawkami i
kisielem:
Truskawki myjemy, oddzielamy szypulki, kroimy na plastry.Do rondelka wsypujemy
truskawki i
cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez chwile, zdejmujemy z ognia po czym wsypujemy
kisiel i energicznie mieszamy. Studzimy.Masa jogurtowa:W kapieli
wodnej roztapiamy
czekolade, dodajemy
miod i mieszamy aby powstal jednolity sos.Studzimy.Odsáczony
jogurt przekladamy do miski, dodajemy przestudzony sos z
bialej czekolady i dokladnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy w
polowie na 2 poziome blaty. Pierwszy blat kladziemy na paterze ( jesli lubicie mozna go nasáczyc np mocna
herbata lub
sokiem z cytryny) na
biszkopt kaldziemy mase kisielowa ( zostawiamy odrobine do dekoracji) i
polowe masy jogurtowej. Przykrywamy drugá czesciá
biszkoptu.
Smietanke ubijamy na sztywno, dodajemy do niej pozostala czesc masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.Przygotowaná masá smarujemy boki i
gore tortu, dekorujemy pozostalymi
truskawkami po bokach i na gorze. Na srodku
tortu wykladamy pozotawiona wczesniej mase kisielow- truskawkowa.Tort wydaje sie czasochlonny ale taki nie jest. Smak ma zniewalajacy, jedynym minusem jest to, ze
smietana szybko sie "starzeje" ale nie oszukujmy sie taki tort znika ze
stolu w mgnieniu oka :))
