Wykonanie
Mąż kupił mi książkę "Kuchnia Włoska" i przyznam, że jest to najlepsza książka kucharska jaką posiadam. Każdy przepis to dla mnie rewelacja. Zjadłabym wszystkie potrawy tam proponowane, a jakbym skończyła to zaczęłabym jeść od początku! Piękne fotografie nie pomagają ujarzmić apetytu. Opisy przygotowania dań są proste, jasne, krótkie - takie jak lubię. Oczywiście zaraz zabrałam się do gotowania, więc dzisiejsza zapiekanka pochodzi z tej właśnie książki.

Składniki:2 puszki
tuńczyka150 gram
makaronu60 gram
pieczarek1/2
czerwonej papryki2 łyżki
oliwypół łyżeczki
oreganosól i
pieprzNa sos:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki250 ml
mlekasól i
pieprz2
pomidory pokrojone w plastry2 łyżki
bułki tartej (pominęłam)25 g startego
parmezanu ( ja użyłam opakowania kuleczek
mozzarelli)Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną
wodą. Odstawić do wystygnięcia.
Oliwę rozgrzać na patelni. Obsmażyć
czosnek,
pieczarki,
paprykę. Dodać
tuńczyka,
oregano,
sól i
pieprz. Chwilę dusić. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć na spód warstwę
makaronu, następnie
tuńczyka i ponownie
makaron.W garnku rozgrzać
masło, zasypać
mąką i dobrze wymieszać. Stopniowo wlewać
mleko, cały czas mieszając i doprowadzić sos do wrzenia. Doprawić
solą i
pieprzem, po czym wylać na
makaron. Na beszamelu poukładać plastry
pomidorów i posypać całość
mozzarellą. Zapiekać w temperaturze 200 stopni, do momentu aż wierzch się zrumieni.


SMACZNEGO :)