Wykonanie

Nie jestem na żadnej diecie, ale przepis dietetyczny (LCHF) od Basi z bloga Barbara
Maria w kuchni mnie zaintrygował i postanowiłam go odtworzyć z małymi zmianami. Dodałam
szpinak, inaczej pokroiłam
cukinię, zmieniłam dodatki. Wyszło bardzo smacznie i aromatycznie.Składniki:70 dag
wieprzowego mięsa mielonegopuszka
pomidorów w kawałkach
cebula2
marchewki1/4
seleraczerwona papryka2 ząbki
czosnkugarść
świeżego szpinaku2 kulki
mozzarelli4
cukiniepół szklanki
soku pomidorowego lub łyżka
koncentratu pomidorowegołyżeczka
cukrułyżka
olejułyżeczka
bazylii suszonejłyżeczka
oregano suszonegosól i
pieprz
Przygotowanie:Pokroić w drobna kostkę
cebulę,
czosnek,
paprykę a
seler i
marchew zetrzeć na tarce do jarzyn. Na rozgrzanym
oleju zeszklić
cebule i
czosnek a następnie resztę warzyw i dusić około 10 minut.Do warzyw dodać
mięso mielone i smażyć kolejne 10 minut. Na koniec wlać
pomidory i
sok pomidorowy, doprawić
ziołami,
cukrem,
solą i
pieprzem. Pozostawić na ogniu na kolejne 20 minut, do momentu aż płyn wyparuje.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Cukinię pociąć w bardzo cienkie pasy obieraczką do warzyw.W żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie plastry
cukinii i sos
mięsny (4 warstwy). Na ostatnią warstwę
mięsa poukładać umyte liście
szpinaku. Posolić i popieprzyć z wierzchu.Wstawić lasagne do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie na
szpinaku poukładać plastry
mozzarelli i jeszcze przez 15 minut zapiekać całość.Lasagne przed podaniem dobrze jest lekko ostudzić, żeby łatwiej ją było nakładać. Na dnie naczynia będzie sporo płynu, bo
cukinia ma w sobie dużo
wody, ale to w niczym nie przeszkadza :)


SMACZNEGO!