Wykonanie

Zaczęły się szybkie i zajęte poranki. Już tylko niedziele pozostaną mi na robienie ukochanych pancakesów. Może to i dobrze, będą jeszcze bardziej wyjątkowe!Na szczęście przygotowałam zapasy i rano nie muszę poświęcać dużo czasu, by przyrządzić jednocześnie pyszne i zdrowe śniadanie. Ten przepis chciałam wypróbować już od...zdaje się WIEKÓW. Pamiętam, że kiedy kupiłam książkę kucharską Sophie Dahl, cieszyłam się jak dziecko. Piękna, błyszcząca okładka w moich ulubionych kolorach, niesamowite zdjęcia i, co najważniejsze, NIEZWYKŁE PRZEPISY. Sophie tak pięknie pisze, ozdabia każdą potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra!Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem
cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę.Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA (och tak, wiem, że mówię tak o każdym moim przepisie...to dlatego, że dzielę się z
Wami tymi NAJWSPANIALSZYMI!;))



Składniki:4 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka pestek dyni1 szklanka
płatków migdałowych1 szklanka
wiórków kokosowychpół szklanki ziaren
sezamu4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki
miodu4 łyżki
soku jabłkowego2 łyżki
cynamonu2 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiegoszczypta
gałki muszkatołowej1, 1/2 szklanki
moreli suszonych, posiekanych
olej kokosowy do nasmarowania blachy(opcjonalnie)
jagody do posypaniaPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj
płatki,
dynię,
migdały,wiórki i
sezam. W drugiej zmieszaj
miód z
sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj
przyprawy:
cynamon,
ziele angielskie i
gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.Dużą blachę natłuść
olejem kokosowym.Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką.Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając na granolę. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszaj ją, by przypiekła się równo z każdej strony.Kiedy ostygnie, wmieszaj
suszone morele.Trzymaj w słoiczku lub hermetycznym pudełku.Podawaj z
mlekiem lub
jogurtem, posypane
jagodami.Smacznego!PaulinaTEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJIMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!