Wykonanie

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania, jest to dla mnie najważniejszy posiłek. I choć jego celebrowanie w natłoku codziennych spraw i ciągłego pośpiechu graniczy z cudem, warto poświęcić mu choć 5 minut. Dzień zawsze zaczynam od czegoś słodkiego,3 lata temu zakochałam się w owsiance, czasem dla urozmaicenia jest to
musli z
mlekiem.Od dawna odkładałam przyrządzenie tej granoli 'na potem' i sama nie wiem dlaczego, wszystkie składniki bardzo lubię, składniki łatwo dostępne, przepis jest prosty i bardzo szybki. Podczas pieczenia cały dom unosi się w korzennej łunie, dzięki której robi się jakoś przytulniej, cieplej.Granola jest tak aromatyczna, że ciepłe
mleko, do którego jest wsypana staje się słodkie i pachnące, cud
miód.Skł adniki:
olej do wysmarowania blachy (pominęłam, piekłam na papierze do pieczenia)200 g (2 szklanki) błyskawicznych
płatków owsianych70 g (1/2 szklanki) pestek dyni50 g (1/2 szklanki)
płatków migdałowych50 g (1/2 szklanki)
wiórków kokosowych2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego160 g (1/2 szklanki)
miodu lub
syropu z agawy2 łyżki
soku jabłkowego1 łyżka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiegoszczypta startej
gałki muszkatołowej100 g (1/2 szklanki) posiekanych
suszonych moreliWykonanie:Blachę natłuścić
olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Zmieszać w misce
płatki owsiane,
pestki dyni,
migdały oraz
wiórki kokosowe. W drugiej dużej misce połączyć wszystkie płynne składniki z
przyprawami. Wsypać sypkie składniki do płynnych i wymieszać.Mieszaninę równomiernie rozprowadzić na blaszce piec przez 40 minut, stale mając granole na oku. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszać ją
łopatką, by przypiekła się równo z obu stron. Wyjąć gotową granolę z piekarnika, ostudzić i dodać posiekane
morele.Przechowywać w hermetycznym pojemniku i podawać z
mlekiem,
jogurtem lub jeść jako przekąskę, kiedy ssie cię w dołku (na zdjęciu granola w towarzystwie ciepłego
mleka i pokrojonego
banana).Smacznego!

(przepis Sophie Dahl z książki "Apetyczna panna Dahl")