ßßß Cookit - przepis na OPALONA GRANOLA

OPALONA GRANOLA

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania, jest to dla mnie najważniejszy posiłek. I choć jego celebrowanie w natłoku codziennych spraw i ciągłego pośpiechu graniczy z cudem, warto poświęcić mu choć 5 minut. Dzień zawsze zaczynam od czegoś słodkiego,3 lata temu zakochałam się w owsiance, czasem dla urozmaicenia jest to musli z mlekiem.
Od dawna odkładałam przyrządzenie tej granoli 'na potem' i sama nie wiem dlaczego, wszystkie składniki bardzo lubię, składniki łatwo dostępne, przepis jest prosty i bardzo szybki. Podczas pieczenia cały dom unosi się w korzennej łunie, dzięki której robi się jakoś przytulniej, cieplej.
Granola jest tak aromatyczna, że ciepłe mleko, do którego jest wsypana staje się słodkie i pachnące, cud miód.
Skł adniki:
olej do wysmarowania blachy (pominęłam, piekłam na papierze do pieczenia)
200 g (2 szklanki) błyskawicznych płatków owsianych
70 g (1/2 szklanki) pestek dyni
50 g (1/2 szklanki)płatków migdałowych
50 g (1/2 szklanki)wiórków kokosowych
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
160 g (1/2 szklanki) miodu lub syropu z agawy
2 łyżki soku jabłkowego
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
100 g (1/2 szklanki) posiekanych suszonych moreli
Wykonanie:
Blachę natłuścić olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Zmieszać w misce płatki owsiane, pestki dyni, migdały oraz wiórki kokosowe. W drugiej dużej misce połączyć wszystkie płynne składniki z przyprawami. Wsypać sypkie składniki do płynnych i wymieszać.
Mieszaninę równomiernie rozprowadzić na blaszce piec przez 40 minut, stale mając granole na oku. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszać ją łopatką, by przypiekła się równo z obu stron. Wyjąć gotową granolę z piekarnika, ostudzić i dodać posiekane morele.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku i podawać z mlekiem, jogurtem lub jeść jako przekąskę, kiedy ssie cię w dołku (na zdjęciu granola w towarzystwie ciepłego mleka i pokrojonego banana).
Smacznego!
(przepis Sophie Dahl z książki "Apetyczna panna Dahl")
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/01/opalona-granola.html