Wykonanie

Czy Wy też przed Świętami macie w głowie tylko jedną myśl "ale sobie teraz odpocznę", a już pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań?Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta,
ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje
plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się na tym, że jeszcze dziś dopinam sprawy na ostatni guzik. I znów, tym razem z odrobinę większą nadzieją, obiecuję sobie "jutro już będziesz miała wolne..."Nie zatracajcie się jednak kompletnie w tym chaosie i ogromie przygotowań, pamiętajcie o
bliskich i o sobie. Nie ważne, jakiego jesteście wyznania, tej magicznej nocy nie sposób ominąć. Jest to czas rozmyślań, ale o tych dobrych chwilach. Radowania się z bliskości rodziny i przyjaciół, zapominania o problemach. Kiedy już wszystkie potrawy będą przygotowane, a dom będzie lśnił czystością, otrzyjcie pot z czoła i wraz z domownikami przysiądźcie na moment i uściśnijcie sobie dłonie. No i uśmiechnijcie się! Bo te Święta są po to, by, nawet jeśli nie wszystko jest perfekcyjne, celebrować tę nieidealną, lecz szczerą miłość, która nas otacza. Nawet jeśli są
między Wami spory i niesnaski, dziś o tym zapomnijcie i zróbcie miejsce na radość w swoich sercach. Wesołych Świąt!Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste
miodowo-
cynamonowe, mięciutkie
ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę
barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe
białko jednego
jaja z
cukrem pudrem, taką ilością, by
lukier był dość mocno "ścięty".PROSTE I MIĘCIUTKIE PIERNICZKI



Składniki:2 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
miodu1
jajo1/5 kostki
margaryny1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/3 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 szklanki
śmietanki kremowej1
białkocukier brązowy do posypania + dowolne posypki (
wiórki kokosowe,
skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie:
Miód i
margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj
sodę i
śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj
mąkę z
cukrem pudrem ,
cynamonem,
imbirem i
kardamonem. Połącz to z mieszaniną
miodu,
margaryny i
śmietany z
sodą. Wbij
jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną
mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj
ciasteczka.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Blaszkę posmaruj
masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je
białkiem i posyp
cukrem i wybraną posypką.Piecz 10 minut.Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT!PaulinaPopularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!