Wykonanie
W tamtym roku był piernikowy domek zakupiony w Ikei sklejony karmelem i lukrem, w tym natomiast pobawiłyśmy się z siostrą w przygotowanie jadalnych ozdób same i wykorzystałyśmy przepis na piernikowe choinki z bloga Moje Wypieki . Gdy po raz pierwszy zobaczyłam te choinki od razu wiedziałam, że podejmę się ich wykonania i oto co wyszło :)

(Z przepisu prawdopodobnie może powstać 14 choinek, my poprzestałyśmy na 6, a z reszty ciasta powycinałyśmy
ciasteczka).Składniki:- 25 dag
margaryny- 1 szklanka
cukru pudru- 1 szklanka
miodu- 2
jajka- 5 szklanek
mąki pszennej- 2-3 łyżki
kakaa- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżki
przyprawy korzennej- 2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
imbiru- 1 łyżeczka
gałki muszkatołowej- szczypta
soliWykonanie:Najpierw miksujemy
miękką margarynę z
cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta i biała dodajemy
miód w płynnej postaci oraz po jednym
jajku. Miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Do drugiej miski przesiewamy
mąkę z pozostałymi suchymi składnikami.Gdy masa w misce miksera będzie już gotowa powoli przesiewamy do niej suche składniki. W pewnym momencie poczujemy, że mikser już nie będzie chciał z nami współpracować, więc zaczynamy zagniatać ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest za rzadkie stopniowo dosypujemy
mąki.




Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Ja zostawiłam ciasto zgodnie z instrukcją autorki przepisu w lodówce na całą noc, prawdopodobnie może też to być kilka godzin.Po wyciągnięciu ciasta dzielimy je na 4 części i z każdej rozwałkujemy place grubości 5 mm. Wycinamy kwiatuszki lub gwiazdki, pamiętając, żeby zachować odpowiedzią ilość poszczególnych elementów (aby później można było ułożyć choinkę).Wszystkie elementy pieczemy 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.





Kiedy będziemy
mieli już wszystkie potrzebne elementy przygotowujemy
lukier królewski:Składniki:- 2
białka- 2 szklanki
cukru pudru- kilka kropel aromatu z
waniliiWykonanie:Zaczynamy od ubicia
białek na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo
cukier puder, a na koniec aromat z
wanilii.Pozostało tylko ułożenie choinek.Największe elementy układamy na papierze do pieczenia, na środku każdego z nich dajemy po łyżce (niepełnej, tak żeby się nie wylewał) lukru i kładziemy kolejny element, czekamy chwilkę, aby
lukier odrobinę ostygł.. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie elementy.
