Wykonanie
Z ręką na
sercu przyznaję - jestem uzależniona od robienia słodkości. I jestem
ciasteczkowym potworem. Co prawda nie takim, jak mój ukochany i mama, jednak powoli ich doganiam. A te
ciastka są chyba NAJLEPSZYMI JAKIE
JADŁAM.Dlatego też muszę dużo ćwiczyć, inaczej byłoby ze mną nie najlepiej. Na szczęście z radością zgadzam się z Audrey Hepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a
czekolada to najbardziej skuteczna terapia.Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić
ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej
kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence.Miękkie, duże, pachnące.Okazały się jeszcze lepsze.Są NIE-ZIEM-SKIE!
Czekolada i
kokos to dwie połówki
pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak
jabłka i
miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i
wino, jak Marcin i komputer ...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest
pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:)Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym
ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)
Składniki (ok.20 DUŻYCH
ciastek):4 łyżki
margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru trzcinowego1/4 szklanki
mleka 3,2 %1
jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
kakao2 szklanki
mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki
soli5 czubatych łyżek
wiórków kokosowych8 kostek z tabliczki
czekolady mlecznej, posiekanych1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)10 marshmallows (pianek)20 kawałeczków
czekoladyPrzygotowanie:Utrzyj dokładnie
margarynę z
cukrem. W osobnej miseczce roztrzep
jajko, dodawaj powoli
mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do
margaryny z
cukrem.W osobnej misce połącz
mąkę,
kakao,
sól,
proszek do pieczenia,
sodę. Dodaj
wiórki kokosowe,
kawę rozpuszczalną i posiekaną
czekoladę. Dokładnie wymieszaj.Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce.Piecz około 8 minut, aż
ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu.W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek
czekolady.Kiedy
ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym
ciastku piankę, kostką
czekolady w dół. Dociśnij, by
czekolada znalazła się w środku
ciastka.Piecz kolejne 3-4 minuty.Nie martw się, jeśli
ciastka wydają się jeszcze dość "płynne" w środku i bardzo miękkie. W tym cały sekret, by kontrolować czas i pozwolić im delikatnie zastygnąć już po upieczeniu. Będą wtedy delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, z kawałkiem płynnej
czekolady w środku. MNIAM!Podawaj, kiedy wystygną. Najlepiej z tajemniczym błyskiem w oku i kokieteryjnym uśmiechem.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki
marchewkowe na
troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!