ßßß
Z ręką na sercu przyznaję - jestem uzależniona od robienia słodkości. I jestem ciasteczkowym potworem. Co prawda nie takim, jak mój ukochany i mama, jednak powoli ich doganiam. A te ciastka są chyba NAJLEPSZYMI JAKIE JADŁAM.Dlatego też muszę dużo ćwiczyć, inaczej byłoby ze mną nie najlepiej. Na szczęście z radością zgadzam się z Audrey Hepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia.Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence.Miękkie, duże, pachnące.Okazały się jeszcze lepsze.Są NIE-ZIEM-SKIE!Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer ...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:)Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)



Składniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki kakao2 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki soli5 czubatych łyżek wiórków kokosowych8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)10 marshmallows (pianek)20 kawałeczków czekoladyPrzygotowanie:Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem.W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce.Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu.W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady.Kiedy ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym ciastku piankę, kostką czekolady w dół. Dociśnij, by czekolada znalazła się w środku ciastka.Piecz kolejne 3-4 minuty.Nie martw się, jeśli ciastka wydają się jeszcze dość "płynne" w środku i bardzo miękkie. W tym cały sekret, by kontrolować czas i pozwolić im delikatnie zastygnąć już po upieczeniu. Będą wtedy delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, z kawałkiem płynnej czekolady w środku. MNIAM!Podawaj, kiedy wystygną. Najlepiej z tajemniczym błyskiem w oku i kokieteryjnym uśmiechem.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!