ßßß Cookit - przepis na Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka

Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka

nazwa

Wykonanie

Z ręką na sercu przyznaję - jestem uzależniona od robienia słodkości. I jestem ciasteczkowym potworem. Co prawda nie takim, jak mój ukochany i mama, jednak powoli ich doganiam. A te ciastka są chyba NAJLEPSZYMI JAKIE JADŁAM.
Dlatego też muszę dużo ćwiczyć, inaczej byłoby ze mną nie najlepiej. Na szczęście z radością zgadzam się z Audrey Hepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia.
Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence.
Miękkie, duże, pachnące.
Okazały się jeszcze lepsze.
Są NIE-ZIEM-SKIE!
Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer ...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:)
Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)
Składniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):
4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru trzcinowego
1/4 szklanki mleka 3,2 %
1 jajko w temperaturze pokojowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kakao
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki soli
5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)
10 marshmallows (pianek)
20 kawałeczków czekolady
Przygotowanie:
Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem.
W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce.
Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu.
W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady.
Kiedy ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym ciastku piankę, kostką czekolady w dół. Dociśnij, by czekolada znalazła się w środku ciastka.
Piecz kolejne 3-4 minuty.
Nie martw się, jeśli ciastka wydają się jeszcze dość "płynne" w środku i bardzo miękkie. W tym cały sekret, by kontrolować czas i pozwolić im delikatnie zastygnąć już po upieczeniu. Będą wtedy delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, z kawałkiem płynnej czekolady w środku. MNIAM!
Podawaj, kiedy wystygną. Najlepiej z tajemniczym błyskiem w oku i kokieteryjnym uśmiechem.
Smacznego!
Paulina
Popularne posty :
Muffinki marchewkowe na troski
Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
Przed śniadaniem
Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią
Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?
Podziel się swoją opinią!
Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2014/12/kakaoczekolada-kokos-i-piankowa.html