ßßß Cookit - przepis na Burgery Confetti

Burgery Confetti

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy burgery przeżywają swój boom. Na każdym rogu można znaleźć bar serwujący to danie, często chlubiący się tym, jak 'amerykańskie' są ich burgery. Wynalezienie tej potrawy przypisuje się Louisowi Lassenowi, Holendrowi zamieszkałemu w New Haven, stan Connecticut. W 1900 roku zaczął serwować bułki z kotletami z szynki w restauracji Louis' Lunch. W dzisiejszych czasach burgery są raczej kojarzone z barami szybkiej obsługi, jednak na początku były traktowane podobnie jak spaghetti czy sałatka Cezar - małe danie. Najczęściej zjadanym hamburgerem na świecie jest Big Mac ze stajni McDonald's - 550 milionów sztuk rocznie w samych tylko Stanach Zjednoczonych jest sprzedawanych łasuchom.
Ja na pomysł confetti bugerów wpadłam szukając czegoś do zrobienia na obiad i znajdując paczkę zamrożonego mięsa wołowego z szynki. Wystarczyło dosztukować soczewicę w dwóch kolorach i cebulę o purpurowej barwie, aby danie samo przyszło na myśl.
Składniki (na 5 osób)
500g mięsa mielonego z szynki
szklanka czerwonej i zielonej soczewicy
2 czerwone cebule
jajko
bułka tarta
szczypta Podlaskiej Przyprawy w Diecie Bezsolnej
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku.
Wykonanie
1) Soczewicę wsyp do miski zalej wodą centymetr nad powierzchnię i wstaw do mikrofalówki na 3 minuty.
2) Mięso włóż do miski z nawodnioną soczewicą, posiekaj cebulę i zeszklij ją z czosnkiem.
3) Cebulę z czosnkiem zasyp przyprawą podlaską, podlej wodą i daj się sosowi zredukować. Po redukcji dodaj cebulkę do mięsa i przemieszaj dobrze całość.
4) Z masy uformuj kotlety formatu pięści. Smaż na dobrze rozgrzanej oliwie bądź oleju.
Ja swoje burgery podałam na chlebku pitta, z pokrojonym pomidorem i kroplą kwaśnej śmietany. Nic więcej nie potrzeba do sycącego, ale nieprzyprawiającego o ciążę spożywczą posiłku.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/08/burgery-confetti.html