Wykonanie
Ostatnimi czasy burgery przeżywają swój
boom. Na każdym
rogu można znaleźć bar serwujący to danie, często chlubiący się tym, jak 'amerykańskie' są ich burgery. Wynalezienie tej potrawy przypisuje się Louisowi Lassenowi, Holendrowi zamieszkałemu w New Haven, stan Connecticut. W 1900 roku zaczął serwować
bułki z kotletami z
szynki w restauracji Louis' Lunch. W dzisiejszych czasach burgery są raczej kojarzone z
barami szybkiej obsługi, jednak na początku były traktowane podobnie jak spaghetti czy
sałatka Cezar - małe danie. Najczęściej zjadanym hamburgerem na świecie jest Big Mac ze stajni McDonald's - 550 milionów sztuk rocznie w samych tylko Stanach Zjednoczonych jest sprzedawanych łasuchom.Ja na pomysł confetti bugerów wpadłam szukając czegoś do zrobienia na obiad i znajdując paczkę zamrożonego
mięsa wołowego z
szynki. Wystarczyło dosztukować
soczewicę w dwóch kolorach i
cebulę o purpurowej barwie, aby danie samo przyszło na myśl.

Składniki (na 5 osób)500g
mięsa mielonego z
szynkiszklanka czerwonej i
zielonej soczewicy2
czerwone cebulejajkobułka tartaszczypta Podlaskiej
Przyprawy w Diecie Bezsolnejłyżka
oliwy2 ząbki
czosnku.Wykonanie

1)
Soczewicę wsyp do miski zalej
wodą centymetr nad powierzchnię i wstaw do mikrofalówki na 3 minuty.2)
Mięso włóż do miski z nawodnioną
soczewicą, posiekaj
cebulę i zeszklij ją z
czosnkiem.

3)
Cebulę z
czosnkiem zasyp
przyprawą podlaską, podlej
wodą i daj się sosowi zredukować. Po redukcji dodaj
cebulkę do
mięsa i przemieszaj dobrze całość.

4) Z masy uformuj kotlety formatu pięści. Smaż na dobrze rozgrzanej
oliwie bądź
oleju.Ja swoje burgery podałam na
chlebku pitta, z pokrojonym
pomidorem i kroplą kwaśnej
śmietany. Nic więcej nie potrzeba do sycącego, ale nieprzyprawiającego o ciążę spożywczą posiłku.