ßßß
Rolada z boczku – wbrew pozorom, nie jest wcale tłusta, a dodatek mięsa mielonego robi ją jeszcze bardziej mięsną. Świetny dodatek na kanapki, choć nie ukrywam, że większość z tego co wylądowało w moim żołądku, nigdy nie widziało chleba, bo zwyczajnie nie zdążyła na niego trafić :pSkładniki:– ok 1,5 kg płatu boczku– 400g mielonego mięsa– 2 łyżki tartej bułki– 1 jajko– 3 ząbki czosnku– przyprawy: sól, pieprz, majeranekPrzygotowanie:* Płat boczku przekroić poziomo ( by był podłużny i rozkładał się jak książka ).* Natrzeć przyprawami i czosnkiem od wewnętrznej strony, zrolować, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.* Następnego dnia przygotowujemy farsz z mięsa mielonego ( mięso, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy na jednolitą masę ).* Wyciągamy boczek z lodówki, odwijamy, smarujemy farszem mięsnym ( ja dałam jeszcze paprykę pokrojoną w paski, ale to nie jest konieczne ) i ponownie ciasno zawijamy.* Obwiązujemy nicią, bądź dratwą.* Wkładamy roladę do nagrzanego ( 180st.) piekarnika i pieczemy aż się ładnie zarumieni z każdej strony. U mnie trwało to mniej więcej 2h.* Co jakiś czas obracamy roladę.* Gotową zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz. :)
Kategorie:
