Wykonanie
Ostatnio spędzam czas głównie w pracy. Ponieważ pracuję zdalnie, w domu, mam szansę zjeść coś innego niż paskudy na wynos, paczkę
ciastek bądź zwiędnięte kanapki. Dzisiaj, siedząc entą godzinę nad
Wordem, zapragnęłam czegoś
mięsnego, ale w miarę zdrowego. W oczy rzuciła mi się porcja
piersi z kurczaka...
Składniki (2 porcje)250g
mięsa drobiowego1
jajko1 łyżka stołowa Podlaskiej
Przyprawy w Diecie Bezsolnejszczypta
pieprzu4-5 listków
bazyliiszklanka
płatków owsianych2 łyżki
oliwy1/3 szklanki
mlekaWykonanie:1)
Mięso kroimy w drobną kostkę i blendujemy (bądź wrzucamy do maszynki), po czym mieszamy bardzo dokładnie z rozbitym
jajkiem,
przyprawą i posiekaną
bazylią (można też pójść na łatwiznę i wszystko zblendować razem - co ja, leń patentowany, zrobiłam).2) Masę mieszamy z
płatkami owsianymi i rozgrzewamy na patelni
oliwę.3) Z masy lepimy kilku formatu
orzecha włoskiego i kładziemy na gorący tłuszcz. Klopsiki powinny się smażyć przez ok. 2-3 minuty, przewracane co i rusz, po czym dolewamy do nich
mleko (i odrobinę
wody, choć niekoniecznie), smażymy do odparowania płynu a następnie zbrązowienia klopsików.Klopsiki będą jędrne i dość twarde, nadają się więc jako szybka przekąska oraz jako wsad do kanapek - zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Potrawa jak widać jest prosta jak konstrukcja cepa, więc dalszą część tej notki poświęcę tajemniczej Podlaskiej
Przyprawie. Jest to tylko jedna z bogatej palety przypraw firmy Dary Ntaury ( można kupić także wersję do pizzy, do
kawy, do
mięs pieczonych i
sosów, dla wegetarian, 5 smaków... zapraszam tutaj). Mieszanka składa się z
cebuli,
czosnku,
goździków,
imbiru,
kopru,
majeranku,
pietruszki oraz
selera. Wspaniale komponuje się z drobiem i
twarożkami, jednak nie każdemu moje korzenna komponenta pasować - niektórym zapach kojarzy się z piernikiem.
Daje to jednak słodki posmak całości dania, wprowadzając ciekawy zwrot akcji w
porze obiadowej. Jest to zdecydowanie najlepsza alternatywa dla
Vegety (56% tego produktu to
sól, reszta to glutaminian
sodu,
suszone warzywa,
cukier [!!!] i barwnik) czy Kucharka, zawierających kosmiczne ilości chemii. Cena także zachęca - opakowanie Podlaskiej
Przyprawy kosztuje ok. 3 zł przy zawartości 50g
przyprawy. Szczerze polecam i wystawiam ocenę celującą.Smak 5/5Skład 5/5Cena 5/5