Wykonanie
Za tydzień Wielkanoc a trudno sobie wyobrazić te święta bez
jajek.U mnie w rodzinie wszelkiego rodzaju
jajka z
majonezem i faszerowane zawsze znikają ze stołu w pierwszej kolejności. Zazwyczaj gościły u mnie tradycyjne
jajka faszerowane
pieczarkami, ale dziś powstał pomysł na
jajka faszerowane
szynką z indyka,
brokułami,
żółtym serem, do tego trochę
rzodkiewki i
natki z
pietruszki.Farszu zostało jeszcze trochę więc przy okazji mamy pastę kanapkową :)
5
jajekkilka różyczek
brokuła50g
szynki z indyka40g
żółtego sera2
rzodkiewkinatka z
pietruszki2 łyżki
majonezu0,5 łyżki
jogurtu naturalnegoodrobina
musztardysól,
pieprz,
koperek suszony
Jajka ugotować na twardo.W garnku zagotować
wodę z
solą i na gotującą wrzucić różyczki
brokuła dosłownie na chwilę, następnie wyjąć na sitko i przeleć zimną
wodą aby nie straciły koloru. Następnie pokroić dość drobno.
Szynkę i
rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy
jajka ostygną obrać je i przekroić na połówki.Za pomocą małej łyżeczki delikatnie usunąć
żółtko i dodać do pozostałych składników.Całość wymieszać z
majonezem,
jogurtem i
musztardą i wymieszać na gładką masę.Dodać posiekaną
natkę pietruszki,
sól,
pieprz i
koperek.
Farsz nakładać w "wydrążone" połówki
jajek.Odstawić do lodówki.