Wykonanie
Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa ziemniaczana idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Jest to ciekawy przykład że zupa z
parówkami może być smaczna.Składniki:40 dag
boczku, 80 dag
ziemniaków, 5
parówek, 4
marchewki, 1
pietruszka, ćwiartka
selera,
por, 2 duże
cebule, 5 ząbków
czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek
ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka ostra,
chilliPrzygotowanie:Warzywa myjemy,
marchewki,
pietruszkę,
selera,
por, a następnie obieramy.Do 2 litrów
wody dodajemy wyżej wymienioną
włoszczyznę . Dodajemy kilka
liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy
wywar.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego
wywaru.
Czosnek obieramy, rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy go na złoty kolor. Następnie dodajemy
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty kolo r.
Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do
cebuli i
czosnku.Kiedy
boczek się już wy smaży, całość dodajemy do zupy.
Parówki kroimy w p lasterki, dodajemy do
wywaru.Do prawiam y do smaku
solą,
pieprzem,
majerankiem,
ostrą papryką i
chilli.Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok 15min.

About Antolka Jakuszkowa