ßßß Cookit - przepis na Słodki chleb cynamonowy

Słodki chleb cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Kolejna akcja wspólnego pieczenia chleba organizowana przez Amber . Tym razem przepis wybrała Ewelina . To przepis Petera Reinharta z jego książki "Whole Grain Breads". Oryginalna nazwa chleba to "Whole Wheat Cinnamon Rasin Bread".
Upiekłam już kilka chlebów z tej książki. Na blogu prezentowałam Pszenny Chleb Kanapkowy . Chleb cynamonowy z rodzynkami też ma swoją zakładkę. Zaznaczony do zrobienia czekał na swoją kolej i nadarzyła się okazja, aby upiec go wspólnie.
Polecam upieczenie tego chleba wszystkim, którzy chcą uraczyć bliskich smacznym śniadaniem, albo ciekawym smakołykiem do popołudniowej kawy. Chleb jest bardzo łatwo zrobić i upiec. Ja bigę nastawiłam na mące pszennej chlebowej, a ciasto rodzynkowe, zgodnie z przepisem na mące razowej pszennej. Dałam tez mniej cukru, a o orzechach zapomniałam. Zamiana części mąki na chlebową sprawiła, że ciasto wyrabiało się bardzo lekko i przyjemnie, szybko rosło, a po upieczeniu miało lekką strukturę. Upiekłam go na kilka dni przed planowanym śniadaniem, zamroziłam, a w dniu podania wydałam na stół rozmrożony i lekko podgrzany w piekarniku. Bardzo smakował moim gościom. Został pożarty z dżemem truskawkowo-ananasowym Bei, ale widziałam też, że niektórzy jedli go z twarożkiem szczypiorkowo-rzodkiewkowym.
biga
170 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
6 łyżek mleka
1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
lekko roztrzepane,duże jajko
Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej(bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).
ciasto
170 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
filiżanka rodzynek
Wymieszać mąkę,sól i mleko do połączenia składników.Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
ciasto właściwe
biga
ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej razowej
płaska łyżeczka soli
2 i1/4 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
cukier cynamonowy
3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu
ciasto chlebowe
Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć "szwem" do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.
Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.
Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
W akcji wspólnego pieczenia chleba udział wzięły:
Amber - Kuchennymi drzwiami
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nieład Alutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia i...
ja wisla, ja wisla :) Zapach chleba
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2013/06/sodki-chleb-cynamonowy.html