ßßß Cookit - przepis na Słodki chleb z cynamonem - kolejny raz razem

Słodki chleb z cynamonem - kolejny raz razem

nazwa

Wykonanie

Za nami kolejny wspólny weekend. Weekend magiczny, który zaowocował kolejnym wspaniałym chlebem, weekend pachnący cynamonem w dwudziestu czterech domach.
Mam nadzieję że przed nami jeszcze wiele takich chwil.
A pachniało u:
Ani - Bajkorada
Ani - Kuchennymi Drzwiami
Ani - Życie od kuchni
Anity - Tak sobie pichcę
Aluchy - Nie - ład mAlutki
Bee - Magazyn Kuchenny
Bożeny - Smakowe kubki
Chantel - Przy kubku kawy
Eweliny - Around the kitchen table
Joli - Smak mojego domu
Kamili - Ogrody Babilonu
Kasi - Pokrojone i doprawione
Kasi - Bake & Taste
Magdy - Konwalie w kuchni
Majki - Kalejdoskop kulinarny
Ali - Kuchnia Alicji
Marianny - Kuchenna Wiewióra
Marty - Co dziś zjem na śniadanie
Moniki - Moni w kuchni
Renaty Forks'N'Canvas Art food
Pieguska - Każdy ma jakiegoś bzika
Sary - Pieczarka Mysia
Wisły - Zapach chleba i u mnie.
Dziękuję Wam Dziewczyny za wspaniały i wspólny czas.
Ewelinko, receptura absolutnie fantastyczna i bardzo za nią dziękuję. Pewnie sama, nawet jeśli bym znalazła ten przepis, nie zwróciłabym na niego uwagi. Tak rzadko piekę chleb na słodko. A tak przekonałam się i wcale nie żałuję, będę do niego wracać.
Aniu dziękuję za zaproszenie. Wspaniale było znów razem upiec chleb.
Ile nas, tyle wersji tego wspaniałego chleba. Zapraszam Was do odwiedzenia i obejrzenia wszystkich naszych wypieków. Zobaczycie jak bardzo można powariować na temat tego jednego przepisu. A może skusicie się by go upiec?
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . U źródła jest to chleb pieczony na mące pszennej razowej. Ale trzeba zwrócić uwagę na to że nasza polska mąka razowa typu 2000 jest ciężka i bardziej treściwa, drożdże sobie różnie z nią radzą. Stąd pomysł aby pomieszać typy, a nawet rodzaje mąk.
Swój chleb upiekłam na mące jasnej orkiszowej typ 700 i pszennej razowej typ 2000, wykorzystałam też do wypieku świeże drożdże zamiast instant. I to tyle moich zmian.
A sam chlebek wyszedł wspaniały, bardzo cynamonowy, aromatyczny. Ni ciemny, ni jasny. U mnie dość słodki dzięki może nie tyle zawartości samego cukru, co dużej ilości rodzynek. Fantastycznie komponują się tu orzechy, bez nich nie wyobrażam sobie tego chleba.
Mój chleb nie należy do bardzo puszystych i lekkich, a struktura jego miąższu jest chlebowa, nie bułkowa.
Biga:
170 g mąki pszennej razowej ( u mnie 90 g mąka orkiszowa typ 700 + 80 g mąka pszenna razowa 2000)
1/4 łyżeczki drożdży instant (u mnie 3 g świeżych drożdży)
6 łyżek mleka (ciepłego)
1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
1 lekko roztrzepane duże jajko
Ciasto z rodzynkami:
170 g mąki pszennej razowej ( u mnie orkiszowa jasna typ 700)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
filiżanka rodzynek (u mnie duża filiżanka)
Ciasto właściwe:
biga
ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
1 płaska łyżeczka soli
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant ( u mnie 15 g świeżych)
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Cukier cynamonowy:
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie chleba rozpoczęłam od ciasta z rodzynkami.
Ciasto z rodzynkami: Mieszamy mąkę sól i mleko do połączenia składników i krótko zagniatamy. Następnie dodajemy rodzynki i wyrabiamy do momentu aż równomiernie rozłożą się w cieście.
U mnie to ciasto wyszło dość rzadkiej konsystencji, w zasadzie wystarczyło składniki wymieszać łyżką, ale to zapewne dlatego że użyłam do tego ciasta lekkiej orkiszowej mąki.
Ciasto z rodzynkami pozostawiamy pod przykryciem na ok. 12 do 24 godz. Zostawiłam na 12 godz.
Na ok. 3 godziny przed końcem tego czasu czasu przygotowałam bigę.
Biga: Rozpoczęłam od przygotowania rozczynu drożdżowego. Rozpuściłam drożdże w ciepłym mleku i szczyptą cukru i pozostawiłam na kilka minut aby się uaktywniły. Jeśli użyjecie drożdży instant możecie je dodać wprost, z innymi składnikami.
Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy ciasto na godzinę, a po tym czasie ponownie wyrabiamy przez minutę. Bigę umieszczamy w naoliwionej misce i pod przykryciem pozostawiamy na ok. 2 godziny.
Bigę można także przygotować wcześniej, na 8 godzin przed użyciem i przechowywać w lodówce najdłużej do 3 dni.
Ciasto właściwe: Rozpoczęłam od przygotowania rozczynu drożdżowego. Wymieszałam świeże drożdże z odrobiną ciepłego mleka (ok. 1/5 szklanki) i ok. 1/4 łyżeczki cukru. Odstawiłam na kilka minut aby drożdże się uaktywniły.
Mieszamy wszystkie składniki oprócz orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Ciasto wyrabiamy przez ok 3-4 minuty. W następnej kolejności dodajemy posiekane orzechy i wyrabiamy aż orzechy równomiernie rozłożą się w cieście. Ciasto pozostawiamy na ok. 5 minut aby odpoczęło, a po tym czasie wyrabiamy przez ok. 1 minutę dla wzmocnienia glutenu. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż ciasto zwiększy objętość ok. półtora raza.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypujemy cukrem cynamonowym. Zwijamy ciasto w długi bochenek, czyli w rulon jak roladę dostosowując długość do formy (piekłam w keksówce 30x11 cm i wydaje mi się że proporcje są idealne na taką właśnie formę), sklejamy jego końce i układamy w natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formie "szwem" do dołu.
Tak uformowany chleb pozostawiamy do podwojenia objętości..
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy przez ok. 20 min. Jeśli trzeba obracamy formę i pieczemy kolejne 25-40 min, aż chleb równomiernie się zrumieni.
Piekłam przez ok. 40 - 45 min bez obracania formy. Po ok. 25 min. przykryłam chleb z wierzchu folią aluminiową, bo wydawało mi się że zbyt szybko się zrumienił i potem piekłam dalej. Pierwszy raz piekłam chleb w temperaturze opadającej do 165 st. C, z tego względu wolałam potrzymać go nieco dłużej w piekarniku. Chleb bardzo ładnie się upiekł.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2013/06/sodki-chleb-z-cynamonem-kolejny-raz.html