Wykonanie
Za nami kolejny wspólny weekend. Weekend magiczny, który zaowocował kolejnym wspaniałym
chlebem, weekend pachnący
cynamonem w dwudziestu czterech domach.Mam nadzieję że przed nami jeszcze wiele takich chwil.A pachniało u:Ani - BajkoradaAni - Kuchennymi DrzwiamiAni - Życie od kuchniAnity - Tak sobie pichcęAluchy - Nie - ład mAlutkiBee - Magazyn KuchennyBożeny - Smakowe
kubkiChantel - Przy kubku
kawyEweliny - Around the kitchen tableJoli - Smak mojego domuKamili - Ogrody BabilonuKasi - Pokrojone i doprawioneKasi - Bake & Taste
Magdy - Konwalie w kuchni
Majki - Kalejdoskop kulinarnyAli - Kuchnia AlicjiMarianny - Kuchenna WiewióraMarty - Co dziś zjem na śniadanieMoniki - Moni w kuchniRenaty Forks'N'Canvas Art foodPieguska - Każdy ma jakiegoś bzika
Sary -
Pieczarka MysiaWisły - Zapach
chleba i u mnie.Dziękuję Wam Dziewczyny za wspaniały i wspólny czas.

Ewelinko, receptura absolutnie fantastyczna i bardzo za nią dziękuję. Pewnie sama, nawet jeśli bym znalazła ten przepis, nie zwróciłabym na niego uwagi. Tak rzadko piekę
chleb na słodko. A tak przekonałam się i wcale nie żałuję,
będę do niego wracać.Aniu dziękuję za zaproszenie. Wspaniale było znów razem upiec
chleb.

Ile nas, tyle wersji tego wspaniałego
chleba. Zapraszam Was do odwiedzenia i obejrzenia wszystkich naszych wypieków. Zobaczycie jak bardzo można powariować na temat tego jednego przepisu. A może skusicie się by go upiec?Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . U źródła jest to
chleb pieczony na
mące pszennej razowej. Ale trzeba zwrócić uwagę na to że nasza polska
mąka razowa typu 2000 jest ciężka i bardziej treściwa,
drożdże sobie różnie z nią radzą. Stąd pomysł aby pomieszać typy, a nawet rodzaje mąk.Swój
chleb upiekłam na
mące jasnej orkiszowej typ 700 i pszennej razowej typ 2000, wykorzystałam też do wypieku świeże
drożdże zamiast instant. I to tyle moich zmian.A sam chlebek wyszedł wspaniały, bardzo
cynamonowy, aromatyczny. Ni ciemny, ni jasny. U mnie dość słodki dzięki może nie tyle zawartości samego
cukru, co dużej ilości
rodzynek. Fantastycznie komponują się tu
orzechy, bez nich nie wyobrażam sobie tego
chleba.Mój
chleb nie należy do bardzo puszystych i lekkich, a struktura jego miąższu jest chlebowa, nie bułkowa.

Biga:170 g
mąki pszennej razowej ( u mnie 90 g
mąka orkiszowa typ 700 + 80 g
mąka pszenna razowa 2000)1/4 łyżeczki
drożdży instant (u mnie 3 g świeżych
drożdży)6 łyżek
mleka (ciepłego)1/4 szklanki niesolonego roztopionego
masła1 lekko roztrzepane duże
jajkoCiasto z
rodzynkami:170 g
mąki pszennej razowej ( u mnie orkiszowa jasna typ 700)1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mlekafiliżanka
rodzynek (u mnie duża filiżanka)Ciasto właściwe:bigaciasto z
rodzynkami7 łyżek
mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)1 płaska łyżeczka
soli1 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant ( u mnie 15 g świeżych)3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu3/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskichCukier cynamonowy:3 łyżki
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonuPrzygotowanie
chleba rozpoczęłam od ciasta z
rodzynkami.Ciasto z
rodzynkami: Mieszamy
mąkę sól i
mleko do połączenia składników i krótko zagniatamy. Następnie dodajemy
rodzynki i wyrabiamy do momentu aż równomiernie rozłożą się w cieście.U mnie to ciasto wyszło dość rzadkiej konsystencji, w zasadzie wystarczyło składniki wymieszać łyżką, ale to zapewne dlatego że użyłam do tego ciasta lekkiej orkiszowej
mąki.Ciasto z
rodzynkami pozostawiamy pod przykryciem na ok. 12 do 24 godz. Zostawiłam na 12 godz.Na ok. 3 godziny przed końcem tego czasu czasu przygotowałam bigę.Biga: Rozpoczęłam od przygotowania rozczynu
drożdżowego. Rozpuściłam
drożdże w ciepłym
mleku i szczyptą
cukru i pozostawiłam na kilka minut aby się uaktywniły. Jeśli użyjecie
drożdży instant możecie je dodać wprost, z innymi składnikami.Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy rozczyn
drożdżowy i wyrabiamy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy ciasto na godzinę, a po tym czasie ponownie wyrabiamy przez minutę. Bigę umieszczamy w naoliwionej misce i pod przykryciem pozostawiamy na ok. 2 godziny.Bigę można także przygotować wcześniej, na 8 godzin przed użyciem i przechowywać w lodówce najdłużej do 3 dni.Ciasto właściwe: Rozpoczęłam od przygotowania rozczynu
drożdżowego. Wymieszałam świeże
drożdże z odrobiną ciepłego
mleka (ok. 1/5 szklanki) i ok. 1/4 łyżeczki
cukru. Odstawiłam na kilka minut aby
drożdże się uaktywniły.Mieszamy wszystkie składniki oprócz
orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Ciasto wyrabiamy przez ok 3-4 minuty. W następnej kolejności dodajemy posiekane
orzechy i wyrabiamy aż
orzechy równomiernie rozłożą się w cieście. Ciasto pozostawiamy na ok. 5 minut aby odpoczęło, a po tym czasie wyrabiamy przez ok. 1 minutę dla wzmocnienia glutenu. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż ciasto zwiększy objętość ok. półtora
raza.Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypujemy
cukrem cynamonowym. Zwijamy ciasto w długi bochenek, czyli w rulon jak roladę dostosowując długość do formy (piekłam w keksówce 30x11 cm i wydaje mi się że proporcje są idealne na taką właśnie formę), sklejamy jego końce i układamy w natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formie "szwem" do dołu.Tak uformowany
chleb pozostawiamy do podwojenia objętości..Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.Wkładamy
chleb do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy przez ok. 20 min. Jeśli trzeba obracamy formę i pieczemy kolejne 25-40 min, aż
chleb równomiernie się zrumieni.Piekłam przez ok. 40 - 45 min bez obracania formy. Po ok. 25 min. przykryłam
chleb z wierzchu folią aluminiową, bo wydawało mi się że zbyt szybko się zrumienił i
potem piekłam dalej. Pierwszy raz piekłam
chleb w temperaturze opadającej do 165 st. C, z tego względu wolałam potrzymać go nieco dłużej w piekarniku.
Chleb bardzo ładnie się upiekł.Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Smacznego ;)