ßßß Cookit - przepis na Gruszka w przyprawach korzennych podana z sosem

Gruszka w przyprawach korzennych podana z sosem

nazwa

Wykonanie

Gruszki pięknej Heleny w trochę innej wersji, z innym sosem, bez lodów, ale pyszne. Kto by pomyślał, ze deser ma tyle lat, po raz pierwszy był przygotowanych w 1965 roku, w geneza powstania tego deseru była operetka J.Offenbacha pod tytułem Piękna Helena.
Deser wygląda bardzo romantycznie, wymaga sporej ilości przypraw, ale to dzięki nim gruszka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu - polecam. Deser był przygotowywany na warsztatach z Food Design Akademii Smaku Siemens.
Składniki dla 4 osób:
4 świeże gruszki
4 łyżki cukru
kilka goździków
Kora cynamonowa
Korzeń imbiru
Anyż
sok z jednej cytryny
1 łyżka likieru miętowego
Ew. lampka wina musującego Moscato
2 łyżki cukru
200 ml śmietany 36%
1 laska wanilii
Do dekoracji: owoce, świeża mięta
Sposób przygotowania:
W wysokim garnku zagotować wodę z likierem, winem, cukrem, goździkami, korą cynamonową, imbirem, anyżem oraz sokiem z cytryny.Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (można również gotować je całości). Następnie włożyć je do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie, a sos osiągnie konsystencję syropu. W rondelku skarmelizować cukier, wlać szklankę powstałego syropu z gruszek, zredukować z nasionami wanilii i na końcu zabielić śmietaną.
Gruszki wyjąć na deskę, rozkroić w wachlarz, ułożyć na talerzach. Polać sosem karmelowym, udekorować owocami i świeżą miętą.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/10/gruszka-w-przyprawach-korzennych-podana.html