Wykonanie
Gruszki pięknej Heleny w trochę innej wersji, z innym sosem, bez
lodów, ale pyszne. Kto by pomyślał, ze deser ma tyle lat, po raz pierwszy był przygotowanych w 1965 roku, w geneza powstania tego deseru była operetka J.Offenbacha pod tytułem Piękna Helena.Deser wygląda bardzo romantycznie, wymaga sporej ilości przypraw, ale to dzięki nim
gruszka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu - polecam. Deser był przygotowywany na warsztatach z Food Design Akademii Smaku Siemens.Składniki dla 4 osób:4 świeże
gruszki4 łyżki
cukrukilka
goździkówKora cynamonowaKorzeń
imbiruAnyżsok z jednej
cytryny1 łyżka
likieru miętowegoEw. lampka
wina musującego Moscato2 łyżki
cukru200 ml
śmietany 36%1
laska waniliiDo dekoracji:
owoce, świeża
miętaSposób przygotowania:W wysokim garnku zagotować
wodę z
likierem,
winem,
cukrem,
goździkami, korą
cynamonową,
imbirem,
anyżem oraz
sokiem z cytryny.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (można również gotować je całości). Następnie włożyć je do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż
owoce będą miękkie, a sos osiągnie konsystencję
syropu. W rondelku skarmelizować
cukier, wlać szklankę powstałego
syropu z
gruszek, zredukować z nasionami
wanilii i na końcu zabielić
śmietaną.
Gruszki wyjąć na deskę, rozkroić w wachlarz, ułożyć na talerzach. Polać
sosem karmelowym, udekorować
owocami i świeżą
miętą.