ßßß Cookit - przepis na Sorbet cytrynowy z imbirem

Sorbet cytrynowy z imbirem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Orzeźwiający sorbet cytrynowy, idealny na upalne dni. Dodatek imbiru sprawia, że sorbet ma lekko korzenny i palący smak. Przy robieniu sorbetu należy wykazać się dużą cierpliwością, ponieważ ważne jest, żeby sorbet co 30 minut rozkruszać w blenderze i ponownie zamrażać po to, żeby uzyskał właściwą konsystencję.
Dla 4 osób:
3 duże cytryny
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
listki mięty i plasterki cytryny do dekoracji
// listki i plasterki mięty cytryny do dekoracji 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 duże cytryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
[Listonic]
//
Cytryny parzymy, skórkę ścieramy na tarce, a z miąższu wyciskamy sok. Skórkę wrzucamy do rondelka, wlewamy 200 ml wrzącej wody, dodajemy cukier i imbir. Po minucie gotowania zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, do syropu cytrynowego dodajemy szklankę chłodnej, przegotowanej wody i sok z wyciśniętych cytryn. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy sorbet zacznie zamarzać należy zmiksować go w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Postępować tak 3-4 razy, a potem pozostawić już do całowitego zamrożenia.
Na 15 minut przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać sorbet do pucharków. Można udekorować listkami mięty lub plasterkami cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,329662142,title,Sorbet-cytrynowy-z-imbirem,index.html