Wykonanie
Orzeźwiający
sorbet cytrynowy, idealny na upalne dni. Dodatek
imbiru sprawia, że
sorbet ma lekko korzenny i
palący smak. Przy robieniu
sorbetu należy wykazać się dużą cierpliwością, ponieważ ważne jest, żeby
sorbet co 30 minut rozkruszać w blenderze i ponownie zamrażać po to, żeby uzyskał właściwą konsystencję.Dla 4 osób:3 duże
cytryny8 łyżek
cukru1/2 łyżeczki mielonego
imbirulistki
mięty i plasterki
cytryny do dekoracji// listki i plasterki
mięty cytryny do dekoracji 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru 3 duże cytryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//
Cytryny parzymy, skórkę ścieramy na tarce, a z miąższu wyciskamy sok. Skórkę wrzucamy do rondelka, wlewamy 200 ml wrzącej
wody, dodajemy
cukier i
imbir. Po minucie gotowania zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, do
syropu cytrynowego dodajemy szklankę chłodnej, przegotowanej
wody i sok z wyciśniętych
cytryn. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy
sorbet zacznie zamarzać należy zmiksować go w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Postępować tak 3-4
razy, a
potem pozostawić już do całowitego zamrożenia.Na 15 minut przed podaniem
sorbet wyjąć z zamrażalnika. Łyżką do
lodów nakładać
sorbet do pucharków. Można udekorować listkami
mięty lub plasterkami
cytryny.Smacznego!