Wykonanie
Chociaż czeka się około 6 miesięcy na ten trunek, to warto. Jej smak i rozgrzewające właściwości są zbawienne podczas jesienno-zimowych wieczorów. Oprócz tego madziałanie antyseptyczne, stosuje się ją przy przeziębieniach. Bardzo szybko rozgrzewa organizm i poprawia krążenie. Szybciej niż inne
nalewki, wszelkie aspiryny itp. Powstrzymuje nudności i wymioty, a także działa skutecznie przeciw wzdęciom. Działa przeciwbólowo na stawy i mięśnie. Jednak jak wszystko co spożywamy w nadmiarze, posiada również negatywne działanie - zbyt duża ilość bardzo szybko podnosi ciśnienie
krwi, co może szkodzić osobom z wysokim ciśnieniem.
potrzebujemy (na 2-2,5 litra mocnej
nalewki):FAZA PIERWSZA- dwa duże, soczyste korzenie
imbiru- 4 duże
cytryny- 1 litr
spirytusu1.
Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry.2. Umyć
cytryny i wycisnąć z nich sok.1 i 2 wrzucić do słoja.3. Zalewamy
imbir i
sok z cytryny 1 litrem
spirytusu (można zalać
wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak
wódki).4. Zmykamy
słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie
słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem
alkoholu).5. Po wyznaczonym czasie leżakowania zlew odcedzamy przez gazę, sitko lub inną szmatkę.FAZA DRUGA- 1 litr
wody- ok 0.5 kg
cukruCukru musimy dodać do litra
wody tyle, ile chcemy
mieć w 2 litrach
nalewki.Są dwa sposoby:1)
Wodę z
cukrem zagotować.Ostudzić i dodac do zimnego zlewu.2) Do garnka wlac litr przegotowanej
wody, zlew i wszystko delikatnie podgrzewać dodając jednocześnie
cukru do smaku.Trzeba jednak pamiętać, że w ciepłej
nalewce nie wyczujemy
słodyczy trunku.Gdy w gorącej
nalewce wyczujemy
cukier, oznacza to, że będzie ona baardzo słodka.6. Rozrobiony zlew przelewamy przez sitko i lejek do butelek i chowamy do szafy na kolejne 3 miesiące.Dla niecierpliwych na 1 miesiąc (trzeba się liczyć z ostrością
imbiru i mocnym smakiem
alkoholu).Ja chowam na kolejne 3 miesiące moją
nalewkę!