ßßß Cookit - przepis na Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa

nazwa

Wykonanie

Chociaż czeka się około 6 miesięcy na ten trunek, to warto. Jej smak i rozgrzewające właściwości są zbawienne podczas jesienno-zimowych wieczorów. Oprócz tego ma
działanie antyseptyczne, stosuje się ją przy przeziębieniach. Bardzo szybko rozgrzewa organizm i poprawia krążenie. Szybciej niż inne nalewki, wszelkie aspiryny itp. Powstrzymuje nudności i wymioty, a także działa skutecznie przeciw wzdęciom. Działa przeciwbólowo na stawy i mięśnie. Jednak jak wszystko co spożywamy w nadmiarze, posiada również negatywne działanie - zbyt duża ilość bardzo szybko podnosi ciśnienie krwi, co może szkodzić osobom z wysokim ciśnieniem.
potrzebujemy (na 2-2,5 litra mocnej nalewki):
FAZA PIERWSZA
- dwa duże, soczyste korzenie imbiru
- 4 duże cytryny
- 1 litr spirytusu
1. Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry.
2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok.
1 i 2 wrzucić do słoja.
3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki).
4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem alkoholu).
5. Po wyznaczonym czasie leżakowania zlew odcedzamy przez gazę, sitko lub inną szmatkę.
FAZA DRUGA
- 1 litr wody
- ok 0.5 kg cukru
Cukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki.
Są dwa sposoby:
1) Wodę z cukrem zagotować.
Ostudzić i dodac do zimnego zlewu.
2) Do garnka wlac litr przegotowanej wody, zlew i wszystko delikatnie podgrzewać dodając jednocześnie cukru do smaku.
Trzeba jednak pamiętać, że w ciepłej nalewce nie wyczujemy słodyczy trunku.
Gdy w gorącej nalewce wyczujemy cukier, oznacza to, że będzie ona baardzo słodka.
6. Rozrobiony zlew przelewamy przez sitko i lejek do butelek i chowamy do szafy na kolejne 3 miesiące.
Dla niecierpliwych na 1 miesiąc (trzeba się liczyć z ostrością imbiru i mocnym smakiem alkoholu).
Ja chowam na kolejne 3 miesiące moją nalewkę!
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/01/nalewka-imbirowa.html