ßßß
 
            
         potrzebujemy (na 2-2,5 litra mocnej nalewki):FAZA PIERWSZA- dwa duże, soczyste korzenie imbiru- 4 duże cytryny- 1 litr spirytusu1. Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry.2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok.1 i 2 wrzucić do słoja.3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki).4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem alkoholu).5. Po wyznaczonym czasie leżakowania zlew odcedzamy przez gazę, sitko lub inną szmatkę.FAZA DRUGA- 1 litr wody- ok 0.5 kg cukruCukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki.Są dwa sposoby:1) Wodę z cukrem zagotować.Ostudzić i dodac do zimnego zlewu.2) Do garnka wlac litr przegotowanej wody, zlew i wszystko delikatnie podgrzewać dodając jednocześnie cukru do smaku.Trzeba jednak pamiętać, że w ciepłej nalewce nie wyczujemy słodyczy trunku.Gdy w gorącej nalewce wyczujemy cukier, oznacza to, że będzie ona baardzo słodka.6. Rozrobiony zlew przelewamy przez sitko i lejek do butelek i chowamy do szafy na kolejne 3 miesiące.Dla niecierpliwych na 1 miesiąc (trzeba się liczyć z ostrością imbiru i mocnym smakiem alkoholu).Ja chowam na kolejne 3 miesiące moją nalewkę!
potrzebujemy (na 2-2,5 litra mocnej nalewki):FAZA PIERWSZA- dwa duże, soczyste korzenie imbiru- 4 duże cytryny- 1 litr spirytusu1. Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry.2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok.1 i 2 wrzucić do słoja.3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki).4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem alkoholu).5. Po wyznaczonym czasie leżakowania zlew odcedzamy przez gazę, sitko lub inną szmatkę.FAZA DRUGA- 1 litr wody- ok 0.5 kg cukruCukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki.Są dwa sposoby:1) Wodę z cukrem zagotować.Ostudzić i dodac do zimnego zlewu.2) Do garnka wlac litr przegotowanej wody, zlew i wszystko delikatnie podgrzewać dodając jednocześnie cukru do smaku.Trzeba jednak pamiętać, że w ciepłej nalewce nie wyczujemy słodyczy trunku.Gdy w gorącej nalewce wyczujemy cukier, oznacza to, że będzie ona baardzo słodka.6. Rozrobiony zlew przelewamy przez sitko i lejek do butelek i chowamy do szafy na kolejne 3 miesiące.Dla niecierpliwych na 1 miesiąc (trzeba się liczyć z ostrością imbiru i mocnym smakiem alkoholu).Ja chowam na kolejne 3 miesiące moją nalewkę!

