Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia soku, idealnego do picia razem z
herbatą w chłodne jesienne i zimowe wieczory, czy też podawania na zimno, rozcieńczonego
wodą :)Sok dość ostry w smaku, ale zdrowy :)
Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" .Składniki:120 g
imbiru (masa obranego)sok z 2
cytryn3 gałązki
mięty80 g
cukru1 l
wodyWykonanie:Myjemy i obieramy
imbir. Następnie kroimy go drobno i wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy 250 ml
wody i dokładnie blendujemy.W garnku zagotowujemy pozostałe 750 ml
wody, dodajemy
cukier, kiedy zacznie się gotować zdejmujemy z kuchenki.
Do
wody dodajemy
imbir,
sok z cytryny, poszatkowaną
miętę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie sok przelewamy przez sitko, wlewamy do butelek.
Niestety w przepisie nie ma nic o pasteryzacji, więc buteleczki wstawiłam do lodówki :)Smacznego!