Wykonanie
Pin It
Zbliża się sezon jesienny, a co za tym idzie niestety przeziębienia i osłabienie odporności. Dlatego dziś mój wpis będzie dotyczył zdrowego i rozgrzewającego
syropu imbirowego z dodatkiem
soku z cytryny. Większość osób kojarzy
imbir z
przyprawą kuchenną, ale to kłącze ma także wiele właściwości leczniczych.
Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepszają krążenie
krwi rozgrzewając organizm. Pijmy więc
syrop imbirowy z
herbatą dla rozgrzewki, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić
syrop z letnią przegotowaną
wodą, albo zjadać małe ilości
syropu wymieszanego z odrobiną
miodu na problemy z gardłem. Wspaniale łagodzi on jego ból.
Czas przygotowania: 7 godzinSkładniki:125 g
imbiru1 szklanka
wody1 szklanka
cukrusok z jednej umytej i sparzonej
cytrynyWykonanie:
Imbir kroimy w plasterki, nie obieramy go ze skórki, pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. Do garnuszka wlewamy
wodę, dodajemy
imbir, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy
cukier i gotujemy pod przykryciem nas małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie znowu doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy
sok z cytryny i mieszamy. Przelewamy do czystego słoiczka i przechowujemy w ciemnym miejscu przez 10 dni.