ßßß Cookit - przepis na Sos aroniowy na słodko i na słono

Sos aroniowy na słodko i na słono

nazwa

Wykonanie

Sos aroniowy zasługuję na szczególną półkę w naszej domowej spiżarni i nieprawdą jest, że jest niesmaczny i cierpki. Aronia to siostra jarzębiny, z jednym małym ale, jak dla mnie, z jarzębiny bardzo trudno pozbyć się cierpkości (próbowałam się z nią nie raz i dałam sobie spokój) a przemrożona aronia już po krótkiej obróbce termicznej, staje się przyjemna w smaku a do tego pojawia się ten intensywny, czerwony kolor. W garbnikach i w skórkach jest mnóstwo przeciwutleniaczy...
Sos z aronii oprócz zastosowań jako świetny dodatek do naturalnego barwienia kremów, mas owocowych, galaretek, kisieli jest bardzo ważny, podczas gotowania mięs, zwłaszcza tych, z przyrośniętym tłuszczykiem. Aronia obniża zły cholesterol, reguluje cukier, pogania leniwe jelita, odtruwa i wzmacnia...
Składniki na sos z aronii
3 kilogramy przemrożonej aronii
1,5 kilograma cukru
4-5 goździków
sok z 1-2 cytryn
Przygotowanie sosu z aronii
Zobacz, jak robię sos z aronii na filmie
Zasypuję aronię cukrem i podgrzewam, cały czas mieszając, by się nie przypalała, do momentu rozpuszczenia cukru. Ten proces trwa maksymalnie dziesięć minut. W trakcie gotowanie dodaje goździki i próbuję aronię, czy straciła swą surowość. Pod koniec dodaje sok z cytryny, mieszam i zestawiam z ognia. Przecieram przez sito, jak pomidory a wytłoczyny dodaję do wspaniałego zdrowotnego wina aroniowo-malinowego, ale o tym, przy innej okazji... Nie wyrzucamy wytłoczyn, nawet, jeśli nie robimy wina. Warto je zalać wodą, zagotować i zrobić niesamowicie mocny i zdrowotny kompot.
W tym roku moja pięcioletnia aronia urodziła około sześciu kilogramów tych szlachetnych owoców. Wkrótce przebarwi się na piękne jaskrawo-czerwone kolory jesieni...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/sos-aroniowy-zasuguje-na-szczegolna.html