Wykonanie
Sos aroniowy zasługuję na szczególną półkę w naszej domowej spiżarni i nieprawdą jest, że jest niesmaczny i cierpki. Aronia to siostra jarzębiny, z jednym małym ale, jak dla mnie, z jarzębiny bardzo trudno pozbyć się cierpkości (próbowałam się z nią nie raz i dałam sobie spokój) a przemrożona aronia już po krótkiej obróbce termicznej, staje się przyjemna w smaku a do tego pojawia się ten intensywny, czerwony kolor. W garbnikach i w skórkach jest mnóstwo przeciwutleniaczy...Sos z aronii oprócz zastosowań jako świetny dodatek do naturalnego
barwienia kremów, mas
owocowych,
galaretek,
kisieli jest bardzo ważny, podczas gotowania
mięs, zwłaszcza tych, z przyrośniętym tłuszczykiem. Aronia obniża zły cholesterol, reguluje
cukier, pogania leniwe jelita, odtruwa i wzmacnia...Składniki na sos z aronii3 kilogramy przemrożonej aronii1,5 kilograma
cukru4-5
goździkówsok z 1-2
cytrynPrzygotowanie sosu z aroniiZobacz, jak robię sos z aronii na filmieZasypuję aronię
cukrem i podgrzewam, cały czas mieszając, by się nie przypalała, do momentu rozpuszczenia
cukru. Ten proces trwa maksymalnie dziesięć minut. W trakcie gotowanie dodaje
goździki i próbuję aronię, czy straciła swą surowość. Pod koniec dodaje
sok z cytryny, mieszam i zestawiam z ognia. Przecieram przez sito, jak
pomidory a wytłoczyny dodaję do wspaniałego zdrowotnego
wina aroniowo-
malinowego, ale o tym, przy innej okazji... Nie wyrzucamy wytłoczyn, nawet, jeśli nie robimy
wina. Warto je zalać
wodą, zagotować i zrobić niesamowicie mocny i zdrowotny kompot.W tym roku moja pięcioletnia aronia urodziła około sześciu kilogramów tych szlachetnych
owoców. Wkrótce przebarwi się na piękne jaskrawo-czerwone kolory jesieni...