Wykonanie
Jeżeli przygotowywaliście sok z aronii, na pewno zostały Wam
owoce. Ja przygotowałam z nich
dżem. Dodałam do nich
jabłka, aby zneutralizować smak aronii. W przepisie podaję wagę świeżych
owoców, przed przygotowaniem soku, nie ważyłam ich po przygotowaniu soku.
Składniki:1 kg
owoców (świeżych)3 - 4
jabłkaok. 300 g
cukrusok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i dusimy często mieszając. Kiedy
jabłka już prawie się rozpadną dodajemy aronię, która została nam z przygotowywania soku, sok z cytry i
cukier. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Kiedy
dżem zgęstnieje przekładamy go do gorących, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.