Wykonanie
Dzień dobry!Od dwóch lat jestem zaprzyjaźniona z kwiatami czarnego bzu, więc w tym roku postanowiłam również skorzystać z
owoców tego krzewu :-). Jest na tyle powszechny, że wystarczy wybrać się na wycieczkę kawałek za miasto i bez wątpienia trafi się dobre miejsce do zbioru. Polecam okolice Tyńca :-). Należy pamiętać, że wybieramy
owoce bardzo dojrzałe - ciemne, te które są lekko czerwone lub zielone odrzucamy. Do bzu doskonale pasują
jabłka, sądzę że z
gruszkami również smakowałby bardzo ciekawie. Może jeszcze uda mi się zebrać trochę
owoców i przygotować kolejny przepis? :-)
Składniki:500 g
owoców czarnego bzu3
jabłkaok. 200 g
cukrusok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne (możemy je zachować, umieścić np w gazie, zawiązać i dodać do smażenia
konfitury - dodadzą więcej pektyny do
przetworu). Umyty czarny bez i pokrojone w kostkę
jabłka umieszczamy w garnku, dodajemy
cukier i
sok z cytryny, zaczynamy smażyć.
Konfiturę najpierw możemy poddusić pod przykryciem, aby
jabłka się rozpadły, później smażymy odkrytą, aż uzyska gęstą konsystencję. Aby uzyskać gładką
konfiturę całość przecieramy przez sitko. Ponownie zagotowujemy i napełniamy nią czyste słoiki. Pasteryzujemy na mokro przez 30 minut.
Smacznego!