ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czarnego bzu i jabłek

Konfitura z czarnego bzu i jabłek

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Od dwóch lat jestem zaprzyjaźniona z kwiatami czarnego bzu, więc w tym roku postanowiłam również skorzystać z owoców tego krzewu :-). Jest na tyle powszechny, że wystarczy wybrać się na wycieczkę kawałek za miasto i bez wątpienia trafi się dobre miejsce do zbioru. Polecam okolice Tyńca :-). Należy pamiętać, że wybieramy owoce bardzo dojrzałe - ciemne, te które są lekko czerwone lub zielone odrzucamy. Do bzu doskonale pasują jabłka, sądzę że z gruszkami również smakowałby bardzo ciekawie. Może jeszcze uda mi się zebrać trochę owoców i przygotować kolejny przepis? :-)
Składniki:
500 g owoców czarnego bzu
3 jabłka
ok. 200 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne (możemy je zachować, umieścić np w gazie, zawiązać i dodać do smażenia konfitury - dodadzą więcej pektyny do przetworu). Umyty czarny bez i pokrojone w kostkę jabłka umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i sok z cytryny, zaczynamy smażyć.
Konfiturę najpierw możemy poddusić pod przykryciem, aby jabłka się rozpadły, później smażymy odkrytą, aż uzyska gęstą konsystencję. Aby uzyskać gładką konfiturę całość przecieramy przez sitko. Ponownie zagotowujemy i napełniamy nią czyste słoiki. Pasteryzujemy na mokro przez 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/09/konfitura-z-czarnego-bzu-i-jabek.html